Antena 3 CNN Externe Revista presei. Lavrov: Europa şi Moscova trebuie să depăşească "Pacea Rece". SUA: 5 decedaţi, explozie la centrală electrică. Iran: Occidentul nu poate salva Israel. SUA, implicată cu militari activi în Pakistan

Revista presei. Lavrov: Europa şi Moscova trebuie să depăşească "Pacea Rece". SUA: 5 decedaţi, explozie la centrală electrică. Iran: Occidentul nu poate salva Israel. SUA, implicată cu militari activi în Pakistan

4 minute de citit Publicat la 04:36 08 Feb 2010 Modificat la 04:36 08 Feb 2010
Revista presei. Lavrov: Europa şi Moscova trebuie să depăşească "Pacea Rece". SUA: 5 decedaţi, explozie la centrală  electrică. Iran: Occidentul nu poate salva Israel. SUA, implicată cu militari activi în Pakistan
Lavrov: Europa şi Moscova trebuie să depăşească "Pacea Rece"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că, în ultimii 20 de ani, securitatea Europeni a scăzut "în orice aspect ",după ce a trecut prin câteva conflicte serioase şi războaie.
Lavrov pune ciocnirile pe seamna instituţiilor conduse de NATO, care nu au putut împiedica războaiele din Kosovo wars în 1999 sau conflictele din Osetia de Sud în 2008.
Acesta crede că politica de extindere continuă a NATO nu numai a divizat Europan în zone cu nivelzuri diferite şi standarde politice, dar a şi "a deplasat aceste linii în mod deliberat spre Europa de Est," ceea ce Rusia consideră a fi o ameninţare vitală la securitatea sa, comunica oficialul la conferinţa de securitate de la Munchen.
Thorsten Benner, de la Institutul Global pentru Politică Publică, arăta că "post Răboiul Rece a produs o Pace Rece în cel mai bun caz", iar după 20 de ani, statele din Europa Centrală şi de Est, SUA şi aliaţii occidentali ai NATO nu au ajuns la consens privind securitatea, subliniază Xinhua.
Lavrov declara în context că ruşii "doresc să depăşească abordarea blocului militar a Războiului Rece în arhitectura europeană pentru a asigura noua politică a încrederii reciproce." Cu alte cuvinte, NATO să se schimbe sau să fie înlocuită.



Iran testează prima sa dronă invizibilă


Iran a testat cu succes prototiul primei sale drone autohtone invizibilă, arăta un oficial militar iranian.
"Drona, datorită atributelor sale fizice şi materialelor folosite la construcţie, nu poate fi detectată de nici un radar," declara generalul Aziz Nasirzadeh, citat de postul de televiziune iranian de limbă engleză PressTV.
. Acesta arăta că datele de zbor erau bune şi forţele aeriene vor continua cu planul de producere a avionului-Sofreh Mahi.





SUA: 5 decedaţi, 12 accidentaţi în explozie la centrală electrică



O puternică explozie la o centrală electrică aflată în construcţie a afectat statul Connecticut, provocând moartea unor muncitori şi rănirea a cel puţin 12 persoane.
Locuitori aflaţi şi la 30 de km depărtare au auzit explozia ce s-a produs la ora locală 11:30 a.m. la centrala Kleen din Middletown, suburbie a oraşului Hartford, Connecticut.
Poliţia locală relata iniţial că două persoane au fost ucise, pentru a arăta apoi că a interpretat greşit comunicările de la faţa locului. Date ulterioare au demonstrat că cinci persoane au decedat, iar alte 12 erau rănite, informează NBC. Numărul victimelor ar putea creşte însă, unele publicaţii americane vorbind şi de peste 20 de decedaţi, fără însă a exista o confirmare oficială.
Centrala era în construcţie, preciza Kevin White, care arăta că acum erea în faza de teste.
Circa 50 de persoane, majoritatea muncitori, erau la locul accidentului. Conform primelor estimări, explozia s-a produs la o ţeavă de gaze.
Centrala de 620-megawaţi era alimentată cu gaze.




Liderul suprem iranian: Occidentul nu poate salva Israel

Liderul suprem iranian ayatollah Ali Khamenei a declarat, duminică, că sprijinul occidental pentru Israel este ineficient, arătând unui lider militant palestinian că dispariţia sa este iminentă, conform voinţei lui Allah, scrie Haaretz.

"Astăzi Palestina este simbolul vieţii, determinării, credinţei, hărniciei şi demnităţii," declara Khamenei şui Ramadan Abdullah, secretarul general al Mişcării islamice palestiniene Jihad .

El a lăudat rezistenţa palestiniană şi sublinia că şi-a dovedit puterea în faţa superiorităţii militare a forţelor israeliene. Declaraţia lui Khamenei se alătură celor similare făcute de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dar şi oficiali militari care vorbeau despre distrugerea Israelului.






SUA implicată cu militari activi în Pakistan

Descoperirea cadavrelor a trei militari americani printre victimele atentatului unui sinucigaş cu bombă de la o şcoală de fete din oraşul Dir (nord-vestul Pakistanului) au realimentat suspiciunile pakistanezilor, privind invadarea ţării de către trupele americane.
Raidurile avioanelor americane fără pilot în Pakistan ajung în prezent la circa trei pe săptămână, triplu faţă de anul trecut, constatându-se "o relocare geografică tacită", potrivit unui agent de informaţii. De o lună avioanele fără pilot atacă regiunile tribale din Waziristanul de Nord, în ceea ce pare o replică faţă de uciderea a şapte agenţi CIA în Afganistan într-un atentat sinucigaş comis de către un iordanian care lucra cu talibanii pakistanezi.
Descoperirea militarilor americani printre victime, arată că războiul american în Pakistan implică şi militari detaşaţi în misiuni speciale, comunică The Times.

Potrivit ministrului pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi, trupele americane se află în Pakistan numai pentru a oferi instruire trupelor de frontieră în lupta împotriva insurgenţilor, o forţă paramilitară care acţionează în zonele tribale, în timp ce alte surse susţin însă că există circa 200 de militari în ţară.
Un oficial a sugerat că militarii ar putea fi folosiţi pentru a strânge informaţii despre ţintele avioanelor fără pilot, în special pentru că CIA nu are încredere în serviciile secrete pakistaneze, care au legături strânse cu talibanii.


Italienii au cheltuit 6 miliarde euro pe ghicitori


Cea mai gravă recesiune din Italia de după al Doilea Război Mondial i-a făcut pe italieni să cheltuiască 5,7 miliarde de euro pe an pentru a primi sfaturi financiare nu de la bănci sau brokeri, ci de la ghicitoare şi astrologi.
Superstiţia este un lucru obişnuit în Italia, unde locuitorii încă cred în puterea magică a unor gesturi sau amulete. Un raport al Asociaţiei Consumatorilor Europeni arată că italienii cheltuie anual miliarde de euro pe astrologie şi ghicit, punctează The Daily Telegraph.
Circa 30.000 de italieni plătesc între 20 şi 600 de euro pe zi pe cărţi de tarot sau alte metode de a primi un sfat care să îi ajute financiar.
Antena3.ro

×
x close