Antena 3 CNN Externe Raport: Creşte ameninţarea nucleară a grupurilor teroriste

Raport: Creşte ameninţarea nucleară a grupurilor teroriste

Raport: Creşte ameninţarea nucleară a grupurilor teroriste
Sursa foto: racheta nucleara
23 Mar 2010   •   20:41

Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare crescândă din partea teroriştilor al-Qaeda să folosească arme nucleare, biologice sau chimice, arată guvernul de la Londra.
O analiză secretă privind capacitatea statului de a contracara un atac al teroriştilor cu dispozitive nucleare sau alte arme de distrugere în masă a fost recent efectuată, iar un summit internaţional se va organiza la Washington luna viitoare pentru a discuta despre securitatea nucleară.
Ameniţarea a fost subliniată şi în trei rapoarte neclasificate distincte publicate luni.
Downing Street a publicat o actualizare la Strategia de Securitate Naţională în care arată că ?Marea Britanie se confruntă acum cu ameninţări nucleare?şi adaugă că există ?posibilitatea ca armele nucleare sau alte materiale nucleare să cadă în mâna statelor duşmane sau a grupurilor terorioste.?
Un alt raport privind rezultatul strategiei contra-teroriste susţine că există pericolul ca expertiza crescândă a insurgenţilor în fabricarea bombelor în Afganistan a crescut şi ameninţarea aşa numitelor ?bombe murdare? radiologice.
Se adaugă că există ?o creştere însemnată a traficului de material radiologic, disponibilitatea de tehnologii chimice, biologice şi nucleare (CBRN) pe internet şi creşterea folosirii CBRN pentru scopuri legitime,? ce ar putea fi dobândite de organizaţiile teroriste.
Rapoartele britanice subliniază că al-Qaeda este ?prima organizaţie transnaţionaşă care sprijină folosirea armelor CBRN contra civililor şi încearcă să le obţină.?
Se arată că al-Qaeda a creat unităţi de cercetare pentru armele CBRN, când Afganistan era sub controlul talibanilor înainte de 2002. De atunci a abordat şi cercetători nucleari din Pakistan.
AIEA a înregistrat 1.562 în care s-a pierdut sau furat material nuclear în perioada 1993 -2008, în special din fosta URSS, iar 65% dintre pierderi nu au fost nicicând înregistrate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close