Antena 3 CNN Externe Puterile Occidentale pregătesc noi sancţiuni contra Iranului. Rusia şi China sunt reticente

Puterile Occidentale pregătesc noi sancţiuni contra Iranului. Rusia şi China sunt reticente

Puterile Occidentale pregătesc noi sancţiuni contra Iranului. Rusia şi China sunt reticente
Sursa foto: consiliul de securitate
11 Dec 2009   •   09:23

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au avertizat Iranul că s-ar putea confrunta cu noi sancţiuni pentru programul său nuclear, dar Rusia şi China au lăsat să se înţeleagă că nu sunt convinşi că este nevoie de alţi paşi punitivi.
Schimbul de opinii în timpul dezbaterii Consiliului de Securitate despre Iran au arătat cum dorinţa puterile occidentale de a mări presiunea asupra Teheranului pentru ambiţiile sale nucleare ar putea să se lovească de rezistenţa Moscovei şi Beijingului.

"Dacă va continua să refuze cele mai mici măsuri de încredere, refuză dialogul, transparenţa, trebuie să tragem concluziile necesare iar aceasta înseamnă că trebuie să mergem spre o nouă rezoluţie ce implică sancţiuni," declara ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, în faţa Consiliului. "Nu mai există motive să aşteptăm" .
Acesta a subliniat ulterior în faţa reporterilor că Paris este pregătit să facă un proiect de rezoluţie.

"Facem un ultim apel la republica islamică să răspundă ofertei noastre de negociere. Dacă nu o face în scurt timp, Franţa va propune o nouă rezoluţie de sancţiuni."
Diplomaţii ONU au specificat că oficiali din SUA, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie,China s-ar putea întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta subiectul Teheran.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, arăta că Moscova nu este pregătită pentru demararea unei noi rezoluţii ONU pentru a pedepsi Teheranul .
"Acest limbaj al sancţiunilor, nu este al nostru. Am spus-o de multe ori," arăta Nesterenko la Moscova. El a specificat că Moscova este în favoarea "folosirii metodelor politice şi diplomatice de a rezolva problemele."
"Dacă Iran continuă să nu îşi respecte obligaţiile, comunitatea internaţională va trebui să ia în considerare alte sancţiuni," declara şi ambasadorul american la ONU, Susan Rice .
Întrebată cât va aştepta SUA, Rice a răspuns reporterilor că "timpul este scurt." Ambasodorii ruşi şi chinezi au cerut însă reţinere şi răbdare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close