Antena 3 CNN Externe Puterile mondiale au început să elaboreze sancţiunile contra Iranului

Puterile mondiale au început să elaboreze sancţiunile contra Iranului

Puterile mondiale au început să  elaboreze sancţiunile contra Iranului
Sursa foto: consiliul de securitate
01 Apr 2010   •   10:42

Şase puteri mondiale, printre care şi China, au acceptat, miercuri, să înceapă a elabora noi sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclea, au arătat surse diplomatice.
Oficiali din Marea Britanie, SUA, Franţa, Rusia şi Germania au ajuns la un acord cu China în urma unei conferinţe telefonice.
"S-a căzut de acord cu China să încep a elabora noi sancţiuni. Crearea unei rezoluţii pentru Consiliul de Securitate va începe în următoarele zile",arăta un diplomat.
Puterile occidentale speră să organizeze o întâlnire în şase la nivel ambasadorial la New York pentru a demara procesul de creare a sancţiunilor.
Baza pentru negocieri va fi o propunere SUA pentru sancţiuni pe care Washington a negociat-o cu aliaţii europeni şi prezentată Rusiei şi Chinei acum o lună.

Diplomaţii arătau că China a ajuns, încet şi destul de reticent, în linie cu puterile mondiale implicate în negociericu Iranul, să susţină ideea sancţiunilor ONU, deşi Beijingul, ca şi Moscova, doreşte ca orice paşi în acest sens să fie unii mici.
Diplomaţii subliniau că Moscova a devenit din ce în ce mai neliniştită cu atitudinea Iranului de a respinge propunerea ONU privind schimbul de uraniu.

Rusia şi China au cerut în privat Iranului să accepte oferta ca gest de bunăvoinţă, dar cele două state nu au primit un răspuns clar de la Teheran şi s-au apropiat astfel de poziţia occidentală.
Sancţiunile SUA se concentrează pe extinderea unei liste negre existente a ONU, ce va viza membrii Gărzii Reboluţionare şi firmele pe care le controlează.
O propunere franceză de a viza sectorul energetic cu sancţiunile, ca şi o interdicţie a tranzacţiilor cu banca centrală a Iranului au fost excluse din proiect, la opoziţia Germaniei.
Se mai prevede un embargo al comerţului cu arme şi interzicerea unor companii de transport.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close