- Sute de oameni sunt în Piaţa Marii adunări Naţionale din Chişinău
- Ambasadorul României la Chişinău, declarat persona non grata
- Voronin i-a cerut ambasadorului României să părăsească Republica Moldova în 24 de ore, anunţă Interfax
- Republica Moldova a introdus vizele obligatorii pentru cetăţenii români
- Românilor li se interzice deja intrarea fără vize în Republica Moldova
- Autorităţile din Republica Moldova anunţă că vizele vor fi introduse de joi dimineaţă, de la ora 9:00
- Un elev de la liceul Mircea Eliade, participant la manifestaţia din Chişinău, a fost exmatriculat, se anunţă pe Twitter
- Participanţii la protestele din Chişinău au format o delegaţie pentru a negocia cu autorităţile, se anunţă pe Twitter
- Liceenii sunt blocaţi în şcolile din Chişinău, fiindu-le interzis să părăsească instituţia
- Numărul protestatarilor care se află în prezent în Piaţa Marii Adunări Generale a ajuns la 4.000, anunţă unimedia.md
- Oamenii pot intra în Republica Moldova, dar nu sunt lăsaţi să intre în Chişinău, se mai arată pe Twitter
- Aproape 200 de studenţi au fost arestaţi
- Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român respinge categoric implicările României în afacerile interne ale Republicii Moldova. "Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români", se arată într-un comunicat al MAE remis Mediafax
- Situaţia pare să scape de sub control deoarece la această oră (16.30) a expirat un ultimatum adresat conducerii Republicii Moldova şi protestatarii au început să arunce din nou cu pietre dar s-au calmat. Ultimatumul prevede trei puncte: eliberarea celor arestaţi marţi, relatarea echidistantă a evenimentelor de către televiziunea naţională şi circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni
- În piaţă sunt aproximativ 3.000 de persoane şi se scandează în continuare. "Nici nu vreau să mă găndesc la ce se va întâmpla dacă nu sunt îndeplinite punctele ultimatumului", a declarat Ion Terguţă, corespondent Antena 3 la Chişinău.
- Protestatarii îl cheamă pe Vladimir Voronin în faţa lor, să le vorbească
- La această oră (21.00) sunt peste 6000 de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Ei aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor care pare să fi venit în declaraţiile lui Vladimir Voronin
- În faţa comisariatului de poliţie s-au strâns părinţii tinerilor arestaţi marţi. Oamenii sunt disperaţi, aşteaptă informaţii despre copii lor. Un oficial le-ar fi spus că tinerii sunt împărţii în mai multe comisariate din Moldova
Mii de oameni s-au adunat, pentru a treia zi consecutiv, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a protesta faţă de rezultatul alegerilor parlamentare desfăşurate duminică. În urma acestora, Partidul Comunist a ieşit învingător.
Guvernul Republicii Moldova va avea în jurul prânzului o reuniune de urgenţă, în care se va discuta despre situaţia din ţară, în contextul protestelor desfăşurate marţi în Chişinău.
De asemenea, potrivit Ria Novosti, ambasadorul României la Chişinău a fost declarat persona non grata. Preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România de implicare în evenimentele de la Chişinău, iar Republica Moldova a introdus vizele obligatorii pentru cetăţenii români.
Potrivit Unimedia, tinerii din mai multe licee din Chişinău sunt blocaţi în instituţiile de învăţământ. Aceştia au anunţat că nu li se permite să părăsească instituţia fără a fi prezent vreun părinte.
După o noapte de calm relativ, când forţele de ordine au reuşit să preia controlul asupra clădirii parlamentului, site-urile de internet prin care comunică tinerii sunt acum pline de îndemnuri prin care oamenii sunt chemaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Locul unde luni şi marţi au ieşit zeci de mii de oameni în stradă. Protestul ar fi trebuit reluat chiar de la ora 10:00.
ANTENA 3: URMĂRIŢI IMAGINI LIVE DIN CHIŞINĂU
Între timp, ministrul de Interne al Moldovei a anunţat că 100 de poliţişti au fost răniţi în incidentele de marţi de la Chişinău. Nicio informaţie, însă, despre civilii răniţi.
Ştim că au fost reţinuţi 193 de protestatari, inclusiv opt minori.
Sute de tineri basarabeni, studenţi în Iaşi, au anunţat că vor încerca din nou, miercuri, să intre în Republica Moldova, prin vama Sculeni. Acolo, autorităţile din Moldova au suplimentat forţele de ordine. Studenţii au încercat şi marţi să treacă graniţa, însă au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni.
În ajutorul lor merg şi zeci de studenţi din Timişoara, dar şi din alte oraşe ale ţării.
Mai multe puncte vamale au fost blocate încă de marţi de autorităţile moldovene. Militarii au venit în sprijinul vameşilor moldoveni, pentru a întări paza la graniţa cu România.
Autorităţile de la Chişinău au blocat în cursul zilei de marţi intrarea mai multor autocare cu studenţi basarabeni din România pe teritoriul Moldovei. Vameşii moldoveni au interzis şi accesul unor echipe de jurnalişti străini, la punctul de trecere a frontierei Galaţi - Giurgiuleşti.
Cei 50 de studenţi basarabeni au aşteptat câteva ore în vama de la Sculeni, dar nu au primit permisiunea de a intra în Moldova. Tinerii intenţionau să ajungă la Chişinău pentru a se alătura protestatarilor.
Până la urmă, însă, au fost nevoiţi să se întoarcă la Iaşi, dar au anunţat că vor încerca să ajungă în Moldova în cursul zilei de miercuri.
Şi la Galaţi - Giurgiuleşti, vameşii au împiedicat mai multe echipe de jurnalişti de la agenţii de presă străine sa intre în Moldova. Autorităţile basarabene au motivat că jurnaliştii nu au acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Protestele de la Chişinău s-au răspândit în toată ţara şi în România
Moldovenii din România au ieşit, marţi seară, în stradă, pentru a se alătura protestatarilor din Chişinău. Proteste au fost în Vaslui, Constanţa, Braşov, Arad şi Cluj.
În Bucureşti, Piaţa Universităţii a fost punctul de întâlnire al basarabenilor care au dorit să-şi susţină confraţii de peste Prut.
În Iaşi, peste 500 de tineri moldoveni au scandat lozinci împotriva regimului comunist, nemulţumiţi că poliţiştii de la Vama Sculeni nu i-au lăsat să intre în Republica Moldova.
Până acum, în timpul atacurilor din Republica Moldova, doi poliţisti au fost ucişi. Se pare că există un mort şi în rândul protestatarilor. Zeci de oameni au fost răniţi. Cifrele nu sunt însă confirmate oficial de autorităţi.
Antena 3