"Iran continuă să finanţeze, antreneze, echipeze şi să ordone miliţiilor şiite rămase şi elementelor extremiste din Irak. Există atacuri zilnice cu aşa numitele arme semnătură fabricate doar de Iran," arăta generalul.
El sublinia că deşi atacurile au scăzut cu 90 procente în Irak, milliţiile organizează periodic atacuri mari pentru a atrage atenţia presei.
Petraeus a mai subliniat că Iran ajută şi elementele talibane din Afganistan, în pofida lungii animozităţi dintre şiiţii iranieni şi extremiştii suniţi din Afganistan.
"În Afganistan, Iran oferă un nivel modest de echipament, exploziv şi probabil finanţare talibanilor din vest. Părerea noastră este că nu doresc ca talibanii să câştige. Nu doresc un regim sunnit extremist acolo, dar nu doresc nici ca noi să avem succes prea uşor?, arăta oficialul.
În primele zile ale invaziei afgane, Iran şi SUA au cooperat pentru înlocuirea guvernului taliban. El arăta că o asemenea cooperare este "realizabilă" şi acum, dar Iran "are probleme în a trece peste faptul că noi suntem parte a procesului."
Oficialii iranieni au criticat de mai multe ori prezenţa militară americană în regiune. Recent, ministrul de Externe, Manouchehr Mottaki, arăta că lupta Americii în Afganistan este "fără logică," apreciind că traficul de droguri, de fiinţe umani şi securitatea s-au înrăutăţit din momentul invaziei americane.
Chiar dacă retorica din ultima perioadă este una încordată, şi SUA şi Iran sunt la cuţite din cauza programului nuclear iranian şi a testelor de rachete, Petraeus a minimaliuat valoarea unui atac militar asupra republicii islamice.
"Consecinţele unui posibil atac asupra Iranului sunt incalculabile într-o anumită privinţă. Nimeni nu ştie care va fi rezultatul, nimeni nu ştie câte daune am putea face, cât de mult am putea trage înapoi programul nuclear" .
Antena3.ro