Antena 3 CNN Externe Papa: Vatican i-a salvat pe evrei ?discret?

Papa: Vatican i-a salvat pe evrei ?discret?

Papa: Vatican i-a salvat pe evrei ?discret?
Sursa foto: benedict XVI
18 Ian 2010   •   11:47

Papa Benedict XVI susţine că Vatican şi mulţi catolici italieni i-au salvat pe everei în al Doilea Război Mondial ?adesea de o manieră ascunsă şi discretă?. Acesta a răspuns astfel acuzaţiilor că Papa Pius XII, pontiful din vremea conflictului aflat acum în proces de sanctificare, nu a făcut destule contra Holocaustului.
Liderii evrei au folosit prima vizită a Papei la o sinagogă din Roma pentru a-l condamna pe Pius XII pentru că nu a reuşit să ridice vocea în apărarea ?fraţilor noştri care au fost trimişi în cuptoarele din Auschwitz?.
Pentru a calma relaţiile cu evreii, Papa Benedict şi-a cerut scuze pentru responsabilitatea creştină în legătură cu antisemitismul şi a cerut evreilor şi creştinilor ?să se unească pentru a întări relaţiile şi să cotinue să meargă împreună pe drumul reconcilierii şi fraternităţii ".
Papa, aplaudat de mai multe ori, a declarat că ?Biserica nu a ezitat să deplângă delăsarea fiilor şi fiicelor sale, să ceară iertare pentru tot ce ar fi putut contribui la creşterea antisemitismului şi anti-iudaismului.... Fie ca aceste răni să fie vindecate pentru totdeauna.?

Vizita Papei la o sinagogă, pentru a treia oară când face acest lucru din 2005, a divizat comunitatea evreiască din Italia, care îl acuză pe Papa Pius XII, 1939 -1958, că nu a făcut destule pentru a-i ajuta pe evrei în faţa nazismului.
Aceasta vine la 24 de ani după ce Papa Ioan Paul II a devenit primul papa care a intrat într-o sinagogă după aproape 2000 de ani.

Referindu-se la nazism, papa a precizat că secolul 20 a fost ?o perioadă cu adevărat tragică pentru umanitate: războaie sâmgeroase ce au semămat disstrugere, marte şi suferinţă; ideologii înspăimântătoare, cu rădăcini în idolatrizarea omului, rasei, şi a statului, ce au condus la uciderea fraţilor între ei?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Papa Benedict
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close