În plus, pe fondul semnelor de penintenţă, un cleric a lansat un contaatac dur la acuzaţiile aduse papei. Într-un articol, el acuză The New York Times că îl tratează injust pe papa.
Cardinalul William Levada, responsabil cu Congregaţia pentru Doctrină şi Credinţă, scria pe siteul Vaticanulu că relatarea Times este "deficitară după orice standarde.".
În plus,pe fondul atacurilor directe lansate de Vatican la adresa acuzaţiilor, episcopii din întreaba lume s-au aliniat în a a-şi asigura enoriaşii şi publicul că scandalul abuzului este problema lor, nu a Vaticanului.
Episcopii elveţieni au cerut victimelor să facă plângeri penale. Episcopii germani au create o linie deschisă pentru victime. Episcopii danezi au lansat o anchetă asupra acuzaţiilor. Iar cardinalul Christophe Schoenborn din Austria a admis vina bisericii.
La o săptămână după ce papa Benedict XVI i-a excomunicat pe episcopii irlandezi pentru felul cum au tratat cazurile de preoţi care răpesc copii, episcopii europeni au admis greşelile, unul după altul, au ascultat victimele şi au promis să acţioneze.
Mea culpa şi promisiunile de transparenţă vin pe fondul furiei publice pentru un nou val de abuzrui în Europa, în ceea ce pare a fi o operaţiune de muşamalizare a cazurilor dusă de episcopi şi Vatican, susţin victimele.
Toate au fost anunţate într-o săptămână solemnă a bisericii. Episcopii elveţieni notau că Săptămâna Mare este o perioadă de penitenţă, când credinciosul trebuie să îşi admită vina, să analizeze ce a făcut rău, să găsească moduri de a deveni mai bun şi să ceară iertare.
Benedict însuşi a trăit "umilinţa şi penitenţa ," declara purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. Întrebat cu răspunde Benedict la scandalul din jurul Vaticanului, a replicat că ?papa este o persoană de credinţă. El consideră aceasta ca un test pentru el şi pentru biserică."
Antena3.ro