Antena 3 CNN Externe Palestinienii cer arestarea lui Ehud Barak pentru crime de război

Palestinienii cer arestarea lui Ehud Barak pentru crime de război

Palestinienii cer arestarea lui Ehud Barak pentru crime de război
Sursa foto: ehud barak
30 Sep 2009   •   04:34

Familiile palestiniene cer un mandat internaţional de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, pentru crime de război comise în Gaza. Avocaţii britanici a 16 palestinieni caută să obţină un mandat internaţional de arestare, deschizând un proces în aces sens la tribunalul londonez.
Barak, care era responsabilului ofensivei de la începutul anului din Fâşia Gaza, este aşteptat miercuri la Londra, pentru un discurs în faţa Partidului Laburist. De asemenea, el urmează se întâlnească cu Gordon Brown şi David Miliband, pentru discuţii despre Orientul Mijlociu şi Iran.
Acţiunea în instanţă este motivată de crime de război şi încălcări ale convenţiilor de la Geneva în timpul războiului din Gaza. Numărul de persoane ucise a ajuns la 1387, din care 773 nu au luat parte la schimbul de focuri.
Reclamanţii cer unui judecător mandat de arestare pentru Barak, conform unei legi din 1988, ce dă tribunalelor din Anglia jurisdicţie universală în cazurile de crime de război.
Avocaţii cred că mandatul internaţional emis în mai pe numele lui Omar al-Bashir, preşedintele Sudanului, oferă un precedent. Bashir este acuzat de crime de război în Darfur.
Acuzaţiile contra lui Barak se bazează parţial pe o anchetă ONU, care a stabilit că Israel a comis crime de război, atacând în mod deliberat civili şi prin folosirea de fosfor alb.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ehud barak Fasia Gaza razboiul din gaza
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close