Între timp, China a răspuns Marii Britanii care a arătat că Beijing a "deturnat " negocierile de la Copenhaga, în timp ce Brazilia şi Cuba l-au criticat pe preşedintele american Barack Obama.
Cum cercetătorii avertizează cu ameninţarea reprezentată de secete, inundaţii, furtuni şi creşterea nivelului mărilor, Ban a recunoscut dezamăgirea internaţională privind acordul de la summit pentru limitarea creşterii temperaturilor.
"Sunt conştient că rezultatul conferinţei de la Copenhaga, inclusiv Acordul de la Copenhaga, nu a mers atât de departe pe cât sperau mulţi," declara Ban .
"Totuşi, reprezintă un început, unul esenţial?, adăuga acesta.
Ban aprecia că "liderii au fost uniţi în scop, dar nu şi în acţiune," şi i-a presat să "se angajeze direct în atingerea unui acord global pentru un tratat privind schimbarea climatică în 2010."
China a acuzat marţi Marea Britanie că "instigă la dispune" între statele emergente după ce ministrul britanic al mediului, Ed Miliband, a declarat că China a blocat un acord la Copenhaga. Beijing aprecia că atacul este menit a reduce obligaţiile statelor dezvoltate faţă de cele emergente.
În acelaşi timp preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat SUA de eşecul negocierilor, apreciind că Obama nu era pregătit să reducă suficient emisiile de gaze.
Iar Cuba l-a acuzat pe liderul american că este "arogant", în timp ce Londra a fost "călăul" pentru SUA.
Antena3.ro