Antena 3 CNN Externe Occidentul va oferi trei luni Iranului pentru a demonstra că nu vrea arme

Occidentul va oferi trei luni Iranului pentru a demonstra că nu vrea arme

Occidentul va oferi trei luni Iranului pentru a demonstra că nu vrea arme
Sursa foto: iran nuclear
01 Oct 2009   •   20:31

Occidentul va acorda Iranului termen până la finele anului pentru a demonstra că programul său nuclear nu este menit a fabrica arme, scrie presa în deschiderea dialogului între republica islamică şi statele din Vest.


Întâlnirea de joi de la Geneva dintre negociatorul-şef al sectorului nuclear iranian şi guvernele occidentale va fi ultima şansă să se ajungă la un acord privind programul, au declarat diplomaţii. Dacă nu se reuşeşte, guvernele occidentale vor impune noi sancţiuni.
"Mingea este în terenul iranienilor. Ceea ce fac în Geneva va fi un test fundamental pentru iranieni?, declara un diplomat.
Aceasta este prima întâlnire în peste un an şi prima în care Teheran şi Washington vor fi parteneri plini de discuţie în 30 de ani. Aceasta vine la puţin timp după ce s-a aflat că Iranul are o unitate secretă subterană de îmbogăţire a uraniului.
Cu toate acestea, preşedintele iranian a ieşit la atac, stabilind termenii discuţiilor. El a declarat că Occidentul, nu Iranul, este cel care are şansa să demonstreze că şi-a schimbat atitudinea.
"Liderii acestor state au făcut o greşeală istorică cu comentariile lor despre noua fabrică. Negociatorii pot să adopte ce politică vor, dar noi nu vom fi afectaţi."
Echipa occidentală de negociere va fi conduă de ministrul de Externe al UE, Javier Solana. Aceasta va oferi ?un proces de cooperare cu Iranul- pe chestiuni economice, energie şi chiar educaţie."
Poziţia Occidentului la negocieri a primit sprijin şi din partea şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Deşi Occidentul susţine că unitatea secretă încalcă angajamentele Iranului, acesta arăta că trebuia să informeze AIEA doar cu şase luni înainte de a introduce material nuclear.
Totuşi., ElBaradei a declarat că ?iranienii au fost de partea greşită a legii până acum în legătură cu informarea agenţiei privind construcţia. Iran trebuia să ne informeze în ziua în care a decis construcţia. Nu au făcut-o."
Dacă nu se ajunge la înţelegere, sancţiunile ar putea include restricţii ale serviciilor financiare- în special privind comerţul cu ţiţei- şi importul de produse petroliere rafinate, precum benzina.
Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close