Antena 3 CNN Externe NATO va efectua manevre militare lângă graniţa Rusiei

NATO va efectua manevre militare lângă graniţa Rusiei

NATO va efectua manevre militare lângă graniţa Rusiei
Sursa foto: nato
05 Mar 2010   •   18:12

NATO a anunţat că va organiza exerciţii militare ce implică avioane de luptă deasupra Mării Baltice în această lună, primele manevre dintr-o serie ce vor fi organizate la graniţa rusă în acest an.
Misiunea va avea loc deasupra fostelor republici sovietice Lituania, Letonia şi Estonia, şi va implica avioane franceze Mirage 2000C, F-16 din Polonia, şi L-39 Albatross din Lituanian alături de avioane mari americane.
Exerciţiile vor demonstra "solidaritatea NATO şi angajamentul faţă de membrii săi din regiunea baltică," arăta un purtător de cuvânt al forţelor aeriene aliate.
Evenimentele militare vor continua în iunie în Estonia de Nord, unde 500 de militari americani şi estonieni vor fi implicaţi într-un exerciţiu de zece zile la doar 100 km de graniţa rusă, comentează presa rusă.
Un alt exerciţiu militar comun al NATO cu statele baltice va fi organizat în Letonia, în toamnă. Cu implicarea a peste 2000 de militari din Letonia, Lituania, Estonia şi SUA, acesta va fi cel mai mare din regiune de la intrarea în alianţă a acestor state, în 2004.
Liderii fostelor state sovietice au cerut în mod repetat în favoarea unor exerciţii militare la scară largă în regiune cu participarea contingentului european al NATO, de la războiul din august 2008 dintre Rusia şi Georgia.
Aceste preocupări au fost amplificate de manevrele militare ruso-beloruse Zapad 2009, organizate în septembrie, în Belorusia. Unii politicieni baltici arătau că manevrele, ce au implicat 13000 de soldaţi, 63 de avioane, 40 de elicoptere şi 470 vehicule de infanterie, 228 tancuri şi 234 unităţi de artilerie, era menite a pregăti "diferite planuri de atac" asupra statelor baltice.
Acordul Rusiei de a cumpăra nave de război Mistral de la Franţa a provocat de asemenea furie în statele baltice şi cercurile militare poloneze.
Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close