Antena 3 CNN Externe Mosova: Rachetele iraniene nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Europei sau SUA

Mosova: Rachetele iraniene nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Europei sau SUA

Mosova: Rachetele iraniene nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Europei sau SUA
Sursa foto: iran racheta
11 Mar 2010   •   04:04

Iran nu deţine acum rachete capabile să lovească Europa şi SUA, susţine ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Este evident că Iranul nu reprezintă acum nicio ameninţare la ţările europene sau SUA. Pentru moment, Iran nu are nicio rachetă capabile să lovească Europa, cu atât mai puţin SUA şi este improbabil să dezvolte asemenea rachete în viitorul apropiat," declara Lavrov.
România şi Bulgaria şi-au anunţat intenţia de a găzdui elemente ale scutului de apărare anti-rachetă a SUA, despre care Washington susţine că este menită a proteja contra "ameninţărilor actuale şi emergente cu rachete balistice din Iran."
Planurile au întâlnit critici aprige ale Moscovei.
Puterile occidentale suspectează Iranul că dezvoltă un program nuclear menit a crea arme atomice. Ministrul rus de externe arăta că Rusia este pe deplin angajată spre a rezolva chestiunea nucleară iraniană prin mijloace diplomatice, subliniind că "nu există nici o alternativă la abordarea politică şi diplomatică la chestiunea nucleară iraniană, şi orice tentativă de a rezolva situaţia prin forţă va fi inacceptabilă şi contraproductivă."
Lavrov a adăugat că lipsa unui "răspuns constructiv " din partea Iranului la propunerea AIEA de schimbare a uraniului ar putea duce la discuţii în Consiliul de Securitate pentru un al patrulea set de sancţiuni contra republicii islamice.
SUA a intensificat apelurile pentru sancţiuni mai dure contra Teheranului după ce acesta a început să îmbogăţească uraniul la 20%. Rusia, membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate, s-a opus anterior sancţiunilor, pentru ca ulterior să lase de înţeles că va susţine iniţiativa după pasul făcut de Iran.

Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close