Antena 3 CNN Externe Londra. Protest al fotografilor faţă de legea împotriva terorismului

Londra. Protest al fotografilor faţă de legea împotriva terorismului

Londra. Protest al fotografilor faţă de legea împotriva terorismului
Sursa foto: Protest fotografi
24 Ian 2010   •   15:27

Mii de fotografi au protestat la Londra din cauza unei legi anti-terorism. Oamenii spun că poliţiştii profită de actul normativ care le permite să facă percheziţii în plină stradă. Protestatarii spun că au fost opriţi şi percheziţionaţi doar pentru că făceau fotografii în locuri publice.

Peste 2.000 de fotografi au participat în Trafalgar Square din Londra la o demonstraţie împotriva legii 44. Documentul face parte din legislaţia antiteroristă şi le permite poliţiştilor să facă percheziţii aleatorii în locurile publice. Fotografii spun că oamenii legii abuzează de actul normativ şi se plâng că sunt percheziţionaţi doar pentru că îşi fac meseria.

"Este extrem de supărător dar nu au de suferit numai fotografii profesionişti, prietenul meu este magistrat şi a fost oprit acum două zile pe Whitehall din cauza legii 44", spune un manifestant.

În cadrul protestului, oamenii şi-au folosit bliţurile pentru a cere oficialilor britanici să înceteze abuzurile. Mulţi dintre ei aveau pancarde cu sloganul ?Sunt fotograf, nu terorist?, în timp ce alţii înmânau fluturaşi cu exemple de percheziţii efectuate de poliţişti pe străzile capitalei britanice.

"Această lege distruge convingerea că poţi merge să faci fotografii în Londra, pentru că eşti considerat un suspect, iar asta este o experienţă înjositoare şi umilitoare. Cu toţii vrem să ne facem meseria nestingheriţi iar fotografilor nu li se permite să facă asta", se plânge un fotograf.

Autorităţile de la Londra nu au reacţionat în niciun fel faţă de protest. Asta şi pentru că demonstraţia vine la scurt timp după ce Guvernul britanic a ridicat nivelul alertei anti-teroriste, de la "substanţial" la "sever", cu doar o treaptă sub nivelul maxim. Teoretic, alerta de nivel "sever" înseamnă că un atac terorist este "foarte probabil".

Antena 3

×
Subiecte în articol: Londra
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close