Antena 3 CNN Externe Londra opreşte unele exporturi de armament către Israel, ca răspuns la conflictul din Gaza

Londra opreşte unele exporturi de armament către Israel, ca răspuns la conflictul din Gaza

Londra opreşte unele exporturi de armament către Israel, ca răspuns la conflictul din Gaza
Sursa foto: nava razboi
14 Iul 2009   •   17:11

Marea Britanie a devenit prima ţară care a oprit exportul de armament către Israel ca răspuns la ofensiva dn Gaza, anulând cinci licenţe de export pentru părţi folosite în nave de război care au fost desfăşurate în conflict.
Un oficial israelian a arătat că Londra a analizat 182 licenţe înainte de a decide revocarea celor cinci în legătură cu clasa de nave Saar 4.5. Ambasada britanică din Tel Aviv a confirmat măsura, dar a specificat că nu constituie un embargo contra Israel.
După ofensiva de 23 de zile de la începutul anului a Israelului în Fâşia Gaza, mai mulţi membri ai parlamentului de la Londra au cerut premierului să instituie un embargo total contra Israel, măsură susţinută şi de peste 38.000 de semnături postate pe siteul guvernului de la Londra.
În cadrul unui raport publicat în acest an, Amnesty International a sublinia rolul Londrei în livrarea de motoare pentru dronele Hermes 450, avion folosit frecvent pentru incursiuni în Gaza.
Potrivit cifrelor guvernamentale, Marea Britanie a ajuns de la un export de armament de 6 milioane de lire către Israel în 2007, la 20 milioane de lire numai în primul trimestru al anului 2008.
Oficiialii israelieni subliniau că deşi decizia Londrei nu afectează capacitatea operaţională a marinei, există îngrijorări legate de faptul că şi alte state ar putea urma exemplul.
Unele state, printre care Australia şi Spania, au discutat despre impunerea unui embargo pe armament pentru Israel. Statul despre care se crede că va acţiona în continuare este Belgia, care vinde echipament de împrăştiere a demonstranţilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata israeliana Marea Britanie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close