Antena 3 CNN Externe Londra cere etichetarea specială a produselor din coloniile israeliene din Cisiordania

Londra cere etichetarea specială a produselor din coloniile israeliene din Cisiordania

Londra cere etichetarea specială a produselor din coloniile israeliene din Cisiordania
Sursa foto: produse gaza
11 Dec 2009   •   21:07

Marea Britanie va introduce o etichetare specială, ca prevede introducerea specificaţiei de ?produs din coloniile evreieşti?, dar ministerul britanic de Externe susţine că iniţiativa nu este un boicot.
În acest fel se doreşte creşterea presiunii pe Israel privind coloniile sale din Cisiordania prin consilierea supermarketurilor din Marea Britanie despre cum să facă deosebirea între produse din colonii şi cele palestiniene.
Măsura ar putea creşte perspectivele unui boicot al bunurilor din avanposturi. Oficialii israelieni şi liderii coloniştilor au fost deosebiţi de critici la adresa Londrei.
Până acum produsele erau etichetate doar ca provenind din Cisiordania, dar potrivit noilor măsuri introduse de Departamentul pentru Mediu, Alimentaţi şi Afaceri Rurale(Defra), etichetele ar trebui ca pe viitor să ofere mai multe informaţii. Se propune etichetarea diferenţiată pe produse din coloniile evreieşti şi cele palestiniene.
Aproape 500.000 de colonişti evrei trăiesc în Ierusalimul de Est şi Cisiordania. Londra şi UE în general au argumentat de nenumărate ori că proiectul coloniilor evreieşti este un obstacol în calea păcii.
Legislaţia UE cere o distincţie între bunurile din Israel şi cele din teritoriile ocupate, deşi măsura nu este respectată mereu.
Coloniile evreieşti vând în Marea Britanie fructe, legume, cosmetice, produse farmaceutice şi produse de metal şi textile.
Bunurile din interiorul Israelului anterior conform graniţelor anterior anului 1967 au o anumită taxă de import, conform unui acord cu UE. Bunurile palestiniene din Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est sunt scutite de taxă. Produsele din colonii nu intră în nici una din aceste categorii.
UE nu recunoaşte ocuparea de către Israel a teritoriilor palestiniene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close