Pe fondul tensiunilor din relaţiile dintre SUA şi Israel, cel mai influent grup de lobby american pro-Israel a deschis, duminică, conferinţa sa anuală, în cel mai recent efort pentru a cere administraţiei american să reafirme alianţa cu statul evreu.
Reafirmarea alianţei, sprijinirea securităţii Israelului şi susţinerea sancţiunilor contra Iranului sunt aşteptate să fie abordate la conferinţa organizată de Comitetul de Afaceri Publice Americano Israeliene(AIPAC), care a lucrat neîncetat timp de câteva decenii pentru asigurarea unui sprijin american puternic pentru Israel.
Circa 7500 de persoane s-au adunat la Washington pentru conferinţa de trei zile.
Secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton, premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul premier britanic şi ambasador special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, dar şi parlamentari americani influenţi sunt aşteptaţi să transmită mesaje în cadrul conferinţei.
Evenimentul vine pe fondul unor relaţii între SUA şi Israel tulburate de hotărârea guvernului Netanyahu de a adopta o poziţie dură în privinţa activităţilor de colonizare în Cisiordania palestiniană şi aprobarea construirii a 1600 noi apartamente evreieşti.
Administraţia Obama este deranjată de această hotărâre, care pune piedici reluării procesului de pace.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas sublinia că discuţiile nu vor fi reluare până la îngheţarea totală a activităţii de colonizare în teritoriile ocupate, în timp ce partea israeliană susţine că va asigura "creşterea naturală " a coloniilor evreieşti.
Cel puţin 450.000 de israelieni trăiesc în peste 100 de aşezări în Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est.
În cadrul unui interviu pentru Fox News, preşedintele american Barack Obama arăta că relaţiile cu Israel nu vor fi subminate de dezacordul legat de coloniile evreieşti.
De altfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează a se întâlni cu liderul american în decursul zilei de marţi.
Robert Satloff, directorul executiv al Institutului pentru Politica Orientului Apropiat din Washington, arăta la AIPAC că criza dintre cei doi aliaţi este "serioasă" şi "reală", chiar dacă acum cele două părţi încearcă să o dezamorseze.
"Când va fi rezolvată va lăsa cicatrice între cele două părţi, la cel mai înalt nivel," sublinia Satloff.
Evan Bayh, senator democrat, care a promovat pentru sancţiuni americane dure contra Iranului, s-a declarat de acord cu analistul american. Bayh arăta că sunt necesare "sancţiuni agresive" contra Iranului deoarece "ar putea să funcţioneze" şi deoarece aliaţii americani trebuie să ştie că toate opţiunile de pace pentru a face Iranul să îşi schimbe cursul au fost epuizate.
El a concluzionat că "acum trebuie să ne întoarcem spre a analiza opţiunea finală- folosirea forţei- pentru a-i împiedica să obţină arma nucleară", arăta acesta, în aplauzele a mii de participanţi la conferinţă.
Antena3.ro