Antena 3 CNN Externe Liderul suprem iranian avertizează opoziţia

Liderul suprem iranian avertizează opoziţia

Liderul suprem iranian avertizează opoziţia
Sursa foto: ali khamenei
20 Ian 2010   •   22:24

Liderul suprem iranian a cerut opoziţiei să se distanţeze de duşmanii occidentali ai republicii islamice, trimiţând un avertisment înainte de aşteptatele noi proteste antiguvernmantale de luna viitoare.
Tensiunile au crescut în Iran după ce opt persoane au fost ucise în ciocniri cu forţele de securitate de Ashura, ritualul de doliu şiit, pe 27 decembrie.
A fost cel mai grav incident de după alegerile prezidenţiale de anul trecut.
În pofida intensificării presiunii, susţinătorii opoziţiei este de aşteptat să iasă din nou pe străzi pe 11 februarie, când se aniversează 31 de ani de la revoluţia islamică din 1979.
Iranienii au profitat de ocazie pentru a lansa apeluri la proteste cu aceste ocazii.

Liderul suprem iranian ayatollah Ali Khamenei, care anterior a adoptat o linie dură, cerând acţiuni mai energice contra demonstranţilor, a declarat că duşmanii Iranului încearcă să afecteze unitatea sa.
"Toate partidele cu tendinţe diferite ar trebui să se distanţeze de duşmani, în special elitele influente să evite să facă comentarii ambigui," arăta Khamenei .
Cu toate acestea, ca semn de sfidare, fostul preşedinte reformist Mohammad Khatami a acuzat autorităţile că au lansat "un nou val de presiune" şi i-a apărat pe cei care protestează contra rezultatului alegerilor.
Khatami, care a fost preşedinte în perioada 1997-2005, arăta că oficialii "nu au făcut nimic altceva decât să creeze probleme" .
"Oamenii au realizat că mulţi dintre protestatari nu doresc răul şi protestele lor au fost întemeiate. Cea mai mare parte dintre ei respectă constituţia şi căile paşnice de a-şi manifesta protestele ."
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close