Antena 3 CNN Externe Lanţ de catastrofe naturale: Asia, distrusă de cutremure, tsunami şi taifunul Ketsana (VIDEO)

Lanţ de catastrofe naturale: Asia, distrusă de cutremure, tsunami şi taifunul Ketsana (VIDEO)

Lanţ de catastrofe naturale: Asia, distrusă de cutremure, tsunami şi taifunul Ketsana (VIDEO)
Sursa foto: case distruse
01 Oct 2009   •   13:46

Cutremure, tsunami şi taifun. Acestea sunt catastrofele naturale cu care locuitorii continentului asiatic s-au confruntat în această săptămână. Asia a fost devastată de o serie de cutremure de mare intensitate, dar şi de taifunul Ketsana care a lovit Filipine, Vietnam, Cambodgia şi Laos.

Autorităţile din statele afectate au făcut public un bilanţ provizoriu al victimelor. Peste 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alte sute de mii au rămas fără locuinţe, în urma acestui lanţ de catastrofe, arată AFP.

Statele afectate au început deja să primească ajutoare internaţionale. Există, însă, sinistraţi la care forţele de intervenţie nu au reuşit să ajungă. Este cazul celor din regiunile montane izolate din Vietnam.

Haos în insulele Samoa, după cutremurul urmat de tsunami

Cel puţin 144 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci sunt daţi dispăruţi după seismul urmat de tsunami, înregistrat marţi în Samoa, în Oceanul Pacific. Epicentrul seismului s-a situat la aproximativ 200 de kilometri de arhipelagul Samoa, din care o parte este stat independent, iar cealaltă aparţine Statelor Unite.

În urma seismelor, haosul a domnit pe străzile oraşului Pago Pago, capitala insulelor Samoa Americană. Miercuri, la o zi de la curtemur, Pago Pago, care are 65.000 de locuitori, a fost devastat. Majoritatea majoritatea magazinelor şi parterurilor clădirilor de birouri fiind distruse şi abandonate hoţilor.

INSULELE SAMOA, DUPĂ CUTREMURUL URMAT DE TSUNAMI


Clădirile situate în zonele de litoral ale insulelor Samoa au fost inundate, iar locuitorii s-au refugiat în zone mai înalte. Cutremurul cu magnitudinea 8,3 a fost urmat de o replică de 5,6 grade.

Barack Obama a declarat stare de catastrofă în Samoa Americană în urma seismului. Potrivit unui comunicat al Casei Albe citat de AFP, preşedintele a declarat că teritoriul american al insulelor Samoa este în stare de catastrofă şi a ordonat un ajutor federal.

Indonezia, afectată de o serie de cutremure majore

La mai puţin de 24 de ore de la seismul din Samoa, un nou seism cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter a fost resimţit miercuri în insula indoneziană Sumatra. Cel puţin 529 de persoane au murit în oraşul Padang.

La scurt timp după cutremurul după cutremurul de 7,9 pe scara Richter, un nou seism s-a produs în arhipelagul indonezian la ora locală 08.52 (04.52 ora României). Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea de 6,8 pe scarea Richter şi s-a produs la circa 150 de kilometri sud de zona afectată anterior.

Mai multe clădiri au fost distruse în oraşul indonezian Padang şi în împrejurimi. Conform unui canal de ştiri local citat de AFP, în oraş s-au declanşat incendii, iar locuitorii şi-au părăsit în grabă locuinţele.

IMAGINI SURPRINSE ÎN INDONEZIA, DUPĂ CUTREMURE


Filipine, Vietnam şi Cambodgia, devastate de taifunul Ketsana

383 de persoane şi-au pierdut viaţa, în urma taifunului Ketsana. Numărul cel mai mare de morţi a fost înregistrat în Filipine, unde 277 de persoane au murit, iat alte 2,5 de milioane de persoane au fost afectate. Taifunul a curmat vieţi omeneşti şi în Vietnam, unde au fost înregistraţi 92 de morţi şi în Cambodgia, unde au murit 14 oameni.


IMAGINI CU TAIFUNUL KETSANA


Antena3.ro





×
Subiecte în articol: cutremur asia tsunami taifun ravagii pagube morti
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close