Antena 3 CNN Externe Israelul, deranjat de comentariile lui Solana privind Palestina

Israelul, deranjat de comentariile lui Solana privind Palestina

Israelul, deranjat de comentariile lui Solana privind Palestina
Sursa foto: javier solana
14 Iul 2009   •   17:49

Israel este nemulţumit de declaraţiile făcute de şeful diplomaţiei europene, Javier Solana. În timpul unui discurs la Londra, reprezentantul UE a cerut ONU să recunoască un stat palestinian până la un termen limită, chiar dacă cele două părţi nu au ajuns la niciun acord.
?Mediatorul trebuie să stabilească, de asemenea, şi orarul. Dacă părţile nu îl pot respecta, atunci ar trebui adoptată o soluţie susţinută de comunitatea internaţională. După un termen limită fix, Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să proclame adoptarea unei soluţii cu două state," aprecia Solana, la Fundaţia Ditchley.
?Va accepta statul palestinian ca membru deplin al ONU şi va stabili un calendar pentru implementare?.
Comentariile lui Solana sunt cele mai recente în cadrul unei serii de oficiali ai comunităţii internaţionale ce arată o frustrare tot mai mare faţă de incapacitatea israelienilor şi palestinienilor de a demara discuţii de pace.

Propunerile lui Solana se concentrează pe ideea impunerii unei soluţii, conform cu acordul de la Oslo, din 1993.
Recurgerea la măsuri coercitive nu este o tactică bună, aprecia Uri Savir, unul din arhitecţii Acordurilor de la Oslo. El consideră că cele două state sunt aproape de a se aşeza din nou la masa negocierilor

În timp ce ministerul de Externe israelian a respins vehement propunerile lui Solana. ?Un orar arbitrar poate doar dăuna şanselor unui acord de succes decât să ajute la avansarea pe acest subiect".

Analiştii apreciază că propunerea lui Solana se va lovi de respingerea Washingtonului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace stat palestinian
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close