Antena 3 CNN Externe Israel cere ?statelor responsabile? să respingă raportul ONU despre războiul din Gaza

Israel cere ?statelor responsabile? să respingă raportul ONU despre războiul din Gaza

Israel cere ?statelor responsabile? să respingă raportul ONU despre războiul din Gaza
Sursa foto: razboi gaza
16 Oct 2009   •   00:35

Israel a cerut Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU să nu "răsplătească teroarea" prin acceptarea raportului ce acuză atât statul evreu cât şi pe grupul palestinian Hamas de crime de război în conflictul de Gaza .
"Rezoluţia, aşa cum este propusă, va fi fi o recompensă pentru teroare şi va trimite un mesaj clar teroriştilor din lume," declara Aharon Leshno Yaar, ambasadorul Israelului la ONU, în cadrul consiliului de la Geneva în faţa reprezentanţilor a 47 de state.
"Vor auzi în mod clar că această nouă formă de război, folosită de Hamas în Gaza, va oferi imunitate deoarece ţările vor fi împiedicate să desfăşoare răspunsuri eficiente," adăuga acesta în faţa consiliului care analiza raportul.
"Această strategie va fi repetată în alte locuri, contra altor state ce luptă contra terorismului."
Şedinţa sepcială privind situaţia drepturilor omului din Teritoriile Palestiniene şi Ierusalimul de Est va decide dacă îşi asumă raportul făcut de echipa condusă de fostul procuror de crime de război Richard Goldstone.
Se arată că atât Israel, cât şi Hamas au comis crime de război şi posibil crime contra umanităţii în timpul conflictului de 22 de zile din ianuarie.
Raportul Goldstone recomandă înmânarea concluziilor către Tribunalul de la Haga, dacă Israel şi Hamas nu efectuează investigaţii credibile în şase luni.
În acelaşi timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut membrilor Consiliului să respingă documentul.
"Singura crimă a Israelului este că nu are o majoritate automată în ONU. Sperăm că toate statele responsabile vor vota vineri contra deciziei, ce încurajează terorismul şi loviturile contra păcii".
Referindu-se la raport, preşedintele Shimon Peres sublinia că "Israel a investigat fiecare război şi acţiune pe care a fost obligat să o efectueze. Nu avem nevoie de judecători externi. Nu vom permite unei majorităţi ce este ostilă Israelului să ne judece. Dacă Consiliul pentru Drepturile Omului vrea să fie corect, sugerez să ia în considerare cererea Iranului de distrugere a Israelului. De ce Iran nu este anchetat? De ce tac toţi ?"
Consiliul a avut o dezbatere în urmă cu două săptămâni privind raportul, dar a decis să amâne decizia timp de şase luni. Amânarea, susţinută de SUA şi UE era menită a acorda timp Washingtonului să relanseze procesul de pace din Orientul Mijlociu. Totuşi, Autoritatea Palestiniană şi-a schimbat poziţia şi a cerut o şedinţă a consiliului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close