Antena 3 CNN Externe Iran îl acuză pe Obama de terorism de stat

Iran îl acuză pe Obama de terorism de stat

Iran îl acuză pe Obama de terorism de stat
Sursa foto: Ali Larijani
14 Ian 2010   •   00:38

Preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani, fost negociator şef în problema nucleară, l-a acuzat pe liderul american Barack Obama de terorism de stat pentru uciderea unui cercetător nuclear la Teheran.În cadrul unui mesaj în faţa parlamentului, Larijani a reiterat acuzaţiile că CIA din SUA şi Mossad din Israel s-ar afla în spatele atentatului cu bombă ce a dus la moartea omului de ştiinţă.

"Asemenea acţiuni murdare sunt uşor de îndeplinit, dar o asemenea aventură nu îţi va face bine," arăta Larijani referindu-se la Obama. "Practic, aţi promovat acte de terorism . Acest punct negru va fi înregistrat în dosarul crimelor SUA contra poporului iranian."

Massoud Ali Mohammadi, profesor la Universtitatea din Teheran, a fost ucis miercuri la Teheran în urma unui atentat cu bombă.

Poliţia şi serviciile de informaţii nu au raportat vreun progres în anchetă, dar ministrul de Externe Manouchehr Mottaki a fost la un pas de a acuza explicit Washington.

"Acţiunea de marţi a duşmanilor logicii, dreptăţii, umanităţii şi poporului iranian este anchetată de autorităţi," arăta Mottaki când a fost întrebat despre implicarea americană şi israeliană.
Larijani însă a fost explicit.
"Am primit informaţii clare cu câteva zile înainte de asasinat că serviciul de informaţii al regimului sionist, cu cooperarea CIA, vor efectua un act terorist la Teheran" .

Larijani mai arăta că un grup pro-monarhie cu sediul în SUA şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, adăugând că acesta este controlat de CIA.



Televiziunea iraniană Al-Alam îl califica pe Mohammadi ca fiind profesor "hezbollah" - termen folosit pentru susţinătorii regimului iranian. Totuşi, un site de opoziţie l-a descris pe Mohammadi ca opozant al regimului la guvernare.

Washington Post scria că Ali Mohammadi a fost implicat într-un proiect de cercetare regională ce implica şi cercetători israelieni. Proiectul, numit lumina Synchrotron pentru aplicaţii şi ştiinţă experimentală în Orientul Mijlociu , SESAME, are sediul în Iordania şi este controlat de ONU.
Acesta însă nu ar avea aplicaţii nucleare.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Teheran program nuclear iranian
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close