Antena 3 CNN Externe Irak a dat în judecată compania de securitate Blackwater

Irak a dat în judecată compania de securitate Blackwater

Irak a dat în judecată compania de securitate Blackwater
Sursa foto: blackwater xe services
06 Ian 2010   •   13:19

Irak a deschis un proces contra firmei private de securitate Blackwater la un tribunal american şi va mai deschide unul în Irak, arăta premierul Nuri al-Maliki, pe fondul furiei declanşată de închiderea unui proces contra a cinci angajaţi Blackwater, de către o instanţă din SUA .
"Departamentul american de justiţie a protestat contra acestei decizii," arăta Maliki, referindu-se la sentinţa de săptămâna trecută de a renunţa la acuzaţiile penale contra gărzilor companiei americane, acuzaţi că ar fi ucis 14 irakieni civili într-un atac neprovocat în septembrie 2007.
"În ce ne priveşte, am format o comisie şi am deschis un proces contra Blackwater în SUA şi vom mai deschie unul în Irak".
Gărzile americane, parte a unui convoi de vehicule blindate, sunt acuzate că au ucis 14 civili irakieni neînarmaţi şi au rănit alţi 18, în Bagdad, după un atac neprovocat.
Judecătorul federal american Ricardo Urbina a renunţat la acuzaţiile contra celor cinci, susţinând că procurorii le-au încălcat drepturile după ce au folosit declaraţii incriminatoare pe care le-au făcut sub imunitate, în timpul unei anchete a Departamentului american de Stat.
Blackwater s-a retras din Irak în mai, după ce Departamentul de Stat a refuzat să mai reînnoiască contractul. Compania şi-a schimbat acum numele în Xe Services .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Irak
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close