Antena 3 CNN Externe Expert: Ameninţarea nucleară este "reală"

Expert: Ameninţarea nucleară este "reală"

Expert: Ameninţarea nucleară este "reală"
Sursa foto: bomba nucleara
27 Ian 2010   •   01:42

Riscul terorismului nuclear este ?real? şi doar dintr-un ?noroc chior? nu s-a produs un atac nuclear de la al Doilea Război Mondial, declara la ONU profesorul australian Gareth Evans .

"Natura riscurilor este reală. Doar dintr-un noroc chior noi am reuşit să supravieţuim... unui catastrofe nucleare majore din 1945. Nu este un efect al unei bune politic sau altecva în afară de noroc."
Evans, care este copreşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Dezarmare Nucleară şi Nonproliferare, a prezentat în decembrie 2009 un raport despre "Eliminarea Ameninţărilor Nucleare."
Raportul de 230 de pagini vine într-un "nou mediu de optimism," declara Evans, notând discuţiile despre despre dezarmarea nucleară dintre SUA şi Rusia.
Un organism independent format din 15 comisari a produs raportul, pe care Evans l-a numit "realist" şi "pragmatic" în felul cum a fost creat şi "nu doar o listă cu dorinţe ."
În document se arată că există o nouă oportunitate pentru dezarmare nucleară şi nonproliferare pentru prima dată după Războiul Rece.

În mai, ONU va organiza o conferinţă menită a revigora Tratatul de Nonproliferare, iar în aprilie, preşedintele american Barack Obama va găzdui un summit internaţional pentru securitate internaţională.

Lumea a fost "infernal de aproape de o catastrofă nucleară de mai multe ori în timpul Războiului Rece, care abia acum apar la iveală după atâţia ani," sublinia Evans. "Nu poţi face presupuneri că acest status quo va continua ."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bomba nucleara Razboiul Rece raport ONU
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close