Minaretele de pe moschei sunt un ?simbol al puterii politice? pretind iniţiatorii de dreapta ai plebiscitului, calificaţi de oponenţi ca rasişti.
Controversatul referendum de duminică este acuzat de rasisim şi violare a drepturilor omului, fiind cea mai recentă tentativă din Europa privind limitarea multiculturalismului şi a stilului de viaţă a imigranţilor, se apreciază.
"Minaretele nu au nimic de-a face cu religia. Este un simbol al puterii politice, un preludiu pentru introducerea legii sharia ," crede Ulrich Schlüer, de la Partidul Popular Elveţian de dreapta.
Acum doi ani, această formaţiune a devenit cea mai puternică din Elveţia, după o campanie electorală anti-imigranţi, în care trei oi albe alungau una neagră de pe steagul Elveţiei.
Acum partidul a umplut ţara de postere cu acelaşi steag ca bază pentru minarete, înfăţişate ca rachete, alături de o femei în burqa. Liderii bisericii, ai comunităţii evreieşti şi ai musulmanilor s-au opus campaniei.
Iar ministrul de Externe, Micheline Calmy-Rey, a avertizat că un vot în favoare ar transforma Elveţia în "ţintă pentru terorismul islamic".
Experţii pentru drepturile omului ai ONU şi Amnesty International au avertizat că libertatea religioasă este un drept de bază şi propunerea încalcă libertatea de religie.
În Elveţia trăiesc circa 400.000 de musulmani, cinci procente din populaţie. Majoritatea sunt imigranţi din regiunile balcanice- Kosovo, Albania şi Bosnia şi nu sunt musulmani practicanţi.
Din circa 150 moschee sau case de rugăciune din Elveţia, doar patru au minarete. ?Nu dorim mai multe. Ce rost are să le interzici când ai sute. De ce să aştepţi??, declara Schlüer.
Sondajele de opinie arată că circa o treime din populaţie susţine referendumul. Aceştia şi liderii formaţiunii politice argumentează că minaretele vor fi urmate de o lege sharia, oprimarea femeilor şi execuţia cu pietre.
Antena3.ro