Antena 3 CNN Externe Contre Rusia-SUA pe tema pornirii centrale nucleare iraniene

Contre Rusia-SUA pe tema pornirii centrale nucleare iraniene

Contre Rusia-SUA pe tema pornirii centrale nucleare iraniene
Sursa foto: lavrov clinton
19 Mar 2010   •   04:27

Rusia a anunţat că va porni reactorul la centrala nucleară pe care o construieşte în Iran la jumătatea acestui an, provocând o reacţie imediată şi critici din partea secretarului american de stat Hillary Clinton, aflat la Moscova.

Premierul rus Vladimir Putin a făcut anuţul, dar Clinton arăta că o asemenea decizie este "prematură" fără asigurări iraniene privind programul său nuclear.
Rusia a acceptat să construiască reactorul de 1000 megawatt şa Bushehr, la Golful Persci, în urmă cu 15 ani, dar întârzieri repetate au amânat proiectul de un miliard de dolari, iar diplomaţii susţin că Moscova l-a folosit ca pârghie în relaţiile cu Teheran.
Vorbind despre pornirea reactorului, Clinton arăta că aceasta va trimite un mesaj greşit Iranului, în timp ce omologul său rus, Serghei Lavrov, a răspuns că centrala de la Bushehr este esenţială pentru menţinerea prezenţei agenţiei nucleare a ONU în Iran.
Oficialul rus responsabil de proiect în cadrul companiei de stat Atomostroiexport, Vladimir Pavlov, arăta că ?lansarea fizică va avea loc în iulie."
Clinton se află la Moscova pentru o întâlnire a mediatorilor de pace pentru Orientul Mijlociu.
Iran a primit combustibil nuclear pentru centrală de la Rusia şi trebuie să returneze toate celulele folosite. Rusia susţine că centrala este strict civilă şi nu poate fi folosită pentru un program militar deoarece va fi sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Rusia a acceptat în 1995 să construiască centrala începută în anii 70 de compania germană Siemens. Revoluţia islamică din 1979 a oprit temporar construcţia, ca şi războiul dintre Iran şi Irak.
Moscova a amânat în mod repetat lansarea pentru a domoli temerile occidentale legate de un posibil program nuclear al republicii islamice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close