Antena 3 CNN Externe Liderii lumii îl felicită pe Obama. Şi Băsescu i-a urat succes democratului

Liderii lumii îl felicită pe Obama. Şi Băsescu i-a urat succes democratului

Liderii lumii îl felicită pe Obama. Şi Băsescu i-a urat succes democratului
05 Noi 2008   •   11:10

Traian Băsescu l-a felicitat pe noul preşedinte ales al SUA, Barack Obama, urându-i succes în îndeplinirea mandatului. Potrivit site-ului Preşedenţiei, Băsescu i-a transmis lui Obama faptul că ?alegerea lui Barack Obama în funcţia de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii survine la un moment de vârf al parteneriatului strategic româno-american?. De asemenea este subliniată importanţa parteneriatului transatlantic pentru România, ca stat membru NATO şi UE.
Preşedintele român consideră că întreaga campanie a lui Obama a atras atenţia românilor şi a celorlalte naţiuni, alegerea sa fiind o reafirmare a democraţiei americane, în care oamenii din întreaga lume privesc acum cu încredere.
Băsescu s-a arătat dornic de a continua relaţiile strategice şi comerciale cu SUA şi pe perioada mandatului lui Barack Obama. ?Dialogul substanţial politic şi de securitate s-a îmbogăţit, în ultima perioadă, datorită sporirii investiţiilor americane în ţara noastră şi a legăturilor comerciale bilaterale în creştere? i-a mai transmis preşedintele român lui Obama.
Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis felicitări în numele Executivului noului preşedinte american şi vicepresedintelui Joseph Biden.
Barack Obama a primit mesaje de felicitare din întreaga lume. Lideri politici de pe toate continentele s-au grăbit să îi ureze succes în viitorul mandat la Casa Albă.
Primul care a reacţionat a fost preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care l-a felicitat telefonic pe învingătorul cursei pentru Casa Albă.
Au urmat mesaje din partea altor state europene, precum Germania sau Italia.
Reacţiile au venit şi din Asia. Preşedintele chinez, Hu Jintao i-a urat succes lui Barack Obama şi i-a spus că vrea să aducă relaţiile dintre cele două state la un nou nivel. Noul preşedinte al statelor Unite a primit un mesaj şi din partea ministerului israelian de externe. Un purtător de cuvânt al instituţiei i-a transmis lui Obama că este sigur de viitorul frumos al prieteniei israelo-americane.
Şi Iranul a reacţionat la vestea că Barack Obama este noul lider de la Casa Albă. Un deputat din această este de părere că alegerea pe care au făcut-o americanii reprezintă o ocazie, dar şi un test pentru Statele Unite.
în Africa, Sudanul, care se află pe lista americană a statelor care susţin terorismul, speră ca relaţiile cu SUA să se schimbe acum după alegerea noului preşedinte.
Australia l-a felicitat, şi ea, pe noul lider american. Premierul de la Camberra consideră că astăzi s-a împlinit visul lui Marthin Luther King.
Citiţi comunicatul referitor la mesajul preşedintelui către Obama(pdf)
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close