Antena 3 CNN Economic Biz News Business Efectele deprecierii leului: Scumpirea chiriilor, facturilor de telefon şi a ratelor

Efectele deprecierii leului: Scumpirea chiriilor, facturilor de telefon şi a ratelor

Efectele deprecierii leului: Scumpirea chiriilor, facturilor de telefon şi a ratelor
01 Oct 2008   •   16:22

Autorităţile din România dau asigurări că problemele financiare cu care se confruntă mapamondul nu afectează ţara noastră. Indirect însă România are şi ea de suferit. Chiar dacă efectele negative nu s-au făcut încă simţite, peste cinci milioane de români care au credite în euro la bănci ar putea fi afectaţi de criza financiară, la fel şi cele peste 1,7 milioane de firme care au luat credite în euro. Asta pentru că, din cauza deprecierii leului, toată lumea va plăti mai mulţi bani ca să îşi achite ratele.
Moneda naţională s-a dovedit a fi cea mai sensibilă, dintre valutele emergente, la evenimentele internaţionale. Cotidianul remarcă faptul că euro a trecut peste valoarea de 3,7 lei doar în momentele de vârf ale crizei financiare: când Lehman Brothers a cerut falimentul; după anunţarea problemelor financiare majore ale băncii de economii Washington Mutual; după veştile privind naţionalizarea băncii-simbol a zonei Benelux, Fortis Bank; respectiv după respingerea Planului Paulson de salvare a economiei americane.
Sensibilitatea leului este legată de nivelul ridicat al deficitului de cont curent care depăşeşte 14% din Produsul Intern Brut şi care face ca România să se regăsească, alături de Lituania şi Bulgaria, în plutonul celor mai expuse ţări la problemele internaţionale. În total, în cele două săptămâni de criză financiară globală, leul a pierdut 11 bani faţă de euro. Concret, prin câteva exemple, acest lucru se traduce astfel:
- o mărire cu 3% a ratelor în moneda europeană
- scumpirea facturilor de telefon
- scumpirea chiriilor
- scumpirea mărfurilor provenite din import
- scumpirea combustibililor (doar ieftinirea substanţială a petrolului a făcut ca, în cele 15 zile de depreciere majoră a monedei naţionale, benzina şi motorina să nu se scumpească)
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica deprecierea leului
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close