Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criză mascată pentru români: băncile au majorat dobânzile la credite

Criză mascată pentru români: băncile au majorat dobânzile la credite

2 minute de citit Publicat la 10:48 21 Oct 2008 Modificat la 10:48 21 Oct 2008
Criză mascată pentru români: băncile au majorat dobânzile la credite
Dobânzile la împrumuturile pentru persoane fizice au crescut şi cu 13,5 puncte procentuale doar în ultimele zile, ajungând la 24,5%, scriu jurnaliştii de la Cotidianul. In aceste condiţii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu avertizează băncile că şi-ar putea pierde clienţii. Şase instituţii de credit au decis să scumpească împrumuturile pentru persoane fizice, unele doar pe cele în lei, altele doar pe cele în euro, iar UniCredit Ţiriac a preferat ambele variante. Banca italiană a adăugat până la 3 % la dobânzile pentru creditele în euro şi până la 5% pentru cele la creditele în lei.
Majorări peste majorări
Decizia este motivată de bănci ca urmare a scumpirii substanţiale a resurselor. Băncile se finanţează acum mai scump.
În plus, dobânda medie la lei pe piaţa monetară (ROBOR, folosită de unele bănci la calculul ratelor la împrumuturile în lei) a atins luni un nivel aproape incredibil de 52%, scrie Cotidianul.
Băncile se bucură, clienţii pierd
Modificări de dobândă au efectuat şi alte două mari instituţii de credit prezente pe piaţa locală: Raiffeisen şi Banca Transilvania.
Nici la Bancpost situaţia nu este favorabilă clienţilor. Uitând parcă de gramatică, s-au poate adaptând-o speranţelor proprii, Bancpost a remis o înştiinţare către clienţi în care se spune că "Datorită schimbărilor semnificative înregistrate în ultima perioadă pe piaţa financiară internaţională cu influenţe importante asupra costurilor de finanţare, Bancpost este obligată să ajusteze tarifarea portofoliului de credite în consecinţă." Logic ar fi fost ca formularea corectă să înceapă cu "Din cauza...", dar până la urmă banca e cea care câştigă, deoarece prin această înştiinţare se anunţă majorarea dobânzii anuale la credite şi majorarea comisionului de administrare.
În ultimele două luni, băncile au majorat practic neîncetat dobânzile. Mai mult, variante de credit cum ar fi împrumuturile în franci elveţieni şi cele de nevoi personale în euro au devenit fie total prohibite, fie mult mai greu de accesat. Mai mult, săptămâna trecută, câteva bănci au încetat practic total activitatea de creditare a persoanelor fizice. Majoritatea băncilor au renunţat la creditele în franci elveţieni, în timp ce altele sunt pe cale să o facă.
Reacţia BNR
Mugur Isărescu, a făcut apel la bănci să nu se grăbească să paseze clienţilor costurile ridicate din operaţiunile din piaţa interbancară. "Am ajuns la concluzia că trebuie să dăm un mesaj clar că situaţia din ultimele zile nu este una de durată, ci conjuncturală", a spus Isărescu.
Mesajul guvernatorului BNR nu este chiar unul preventiv. Chiar pe adresa noastră de mail am primit o semnalare conform căreia o bancă importantă din România şi-a informat clienţii care au luat credite cu dobândă variabilă că aceasta s-a mărit. Astfel, aceşti oameni ajung să plătească în luna octombrie o rată de credit mai mare, corelată la dobânda din piaţa monetară interbancară românească.
Erată: Potrivit unui comunicat remis de Alpha Bank, informaţiile privind această bancă furnizate de ziarul Cotidianul au fost eronate, acestea fiind preluate de la o sursă care a introdus greşit datele băncii. Iată precizările privind ratele şi dobânzile la Alpha Bank:
1. rata la un credit de nevoi personale Alpha 4All in valoare de 7000 de euro pe o perioada de 5 ani este in prezent 197 euro. Anterior, rata era de 177 euro. Datele prezentate in articol sunt 105 euro - rata anterioara /234.9 euro - rata in prezent.
2. dobanda la creditul Alpha 4All acordat in lei este de 16,5%, nu de 20% .
3. dobanda la creditul Alpha 4All acordat in euro este de 16.5%, nu de 24.5%.

Dacă aveţi exemple concrete despre astfel de informări ale băncilor în cazul creditelor cu dobândă variabilă, ni le puteţi trimite pe adresa de e-mail [email protected].
Antena3.ro

×
Parteneri
x close