Antena 3 CNN Actualitate Cultură 50.000 de studenţi austrieci au protestat faţă de sistemul Bologna

50.000 de studenţi austrieci au protestat faţă de sistemul Bologna

50.000 de studenţi austrieci au protestat faţă de sistemul Bologna
Sursa foto: univeristati
03 Noi 2009   •   12:08

Proteste de amploare în marile oraşe austriece. 50.000 de studenţi au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de noul sistem universitar. Alte mii de studenţi refuză să părăsească clădirile Universităţii din Viena. Printre ei se află şi studenţi români.

Totul a început în urmă două sâptamani. Studenţii la arte au organizat un marş de protest împotriva sistemului Bologna în trei trepte şi a subfinanţării universităţilor. Tinerii cer de asemenea democratizarea universităţilor din ţară, care, cred ei, ar trebui să permită tuturor celor implicaţi in procesul de învătământ să aibă un cuvânt de spus. Studenţii cer mai multe drepturi şi o reprezentare mai mare a femeilor în universităţi.

Pentru a-şi promova protestul, tinerii au postat mesaje pe internet, pe site-urile de socializare Facebook şi Twitter, şi au tipărit fluturaşi. Răspunsul studenţilor din întreaga ţară a fost mai mult decât surprinzător. În prezent, mii de studenţi scriu informaţii în timp real pe Twitter, iar pe Facebook sunt in jur de 25.000 de susţinători ai mişcării.

Studenţii s-au organizat în mai multe grupuri de lucru, în care se dezbat probleme şi se fac planuri. Şi pentru că vor să atragă atenţia întregii lumi, au creat şi un eveniment. Astfel, ei au bătut recordul mondial la dansat mambo, cu peste 300 de cupluri simultan. Recordul era deţinut de soldaţii austrieci, care dansaseră şi ei cu câteva zile înainte, în cadrul serbărilor de ziua naţională.

Antena 3

×
Subiecte în articol: studenti Viena Bologna
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close