Întrebări precum "cine a fost primul, găina, sau oul?", sau "de ce au zebrele dungi?" au dat naştere la dezbateri aprinse, iar cercetători din întreaga lume au încercat să găsească răspunsuri pertinente la aceste întrebări, bazate pe date ştiinţifice.
La întrebarea "de ce au zebrele dungi", cercetătorii suedezi au anunţat victorioşi că au dezlegat misterul. Într-un experiment, publicat în revista Journal of Experimental Biology, oamenii de ştiinţă au demonstrat că dungile zebrelor sunt în strânsă legătură cu insectele.
Pentru a ajunge la această concluzie oamenii de ştiinţă au studiat mai mulţi cai cu părul de culoare cafenie, neagră sau albă şi au observat că în primele două cazuri, insectele erau atrase fiindcă lumina era polarizată orizontal.
După ce s-a efectuat acest experiment, s-a trecut la studierea zebrelor. Astfel, lângă o fermă s-au "montat" mai mulţi cai artificiali acoperiţi cu blănuri de culori diferite. Blana respectivă era dată cu un adeziv, aşa încă insectele să rămână lipite pe suprafaţa respectivă. Astfel s-a observat că un număr foarte mic de insecte se afla pe părul care imita imprimeul de zebră.
Astfel, după ce au repetat acest experiment în mai multe locuri, s-a ajuns la concluzia că adaptarea a apărut în cursul evoluţiei pentru ca animalele să se apere de insectele care le puteau aduce infecţii şi le sugeau sângele, scrie
BBC.