Modificarea câmpului magnetic vine după o nouă explozie solară, cea mai puternică de când soarele a reînceput să clocotească. Fenomenul a avut loc acum trei zile şi a fost înregistrat de undele radio din întreaga lume. Deşi pare greu de crezut, furtuna solară "se aude".
Pare a fi o avalanşă. Sau sunetul valurilor când e furtună pe mare. Nu e niciuna, nici alta. Sunt sunetele scoase de o explozie solară, care a dat peste cap variaţiile câmpului magnetic al Pământului.
Observatorul Geomagnetic al României a înregistrat, în timp real, cum câmpul electromagnetic al pământului a luat-o razna.
În timpul unei explozii solare, cantităţi imense de materie incandescentă, adică bucăţi de Soare, sunt aruncate spre Pământ la viteze uluitoare, peste un milion şase sute de mii de kilometri pe oră! Ieri, o astfel de bucată, numită de specialişti "ejecţie cromosferică", a lovit şi a comprimat magnetosfera planetei noastre.
Dacă variaţiile provocate de exploziile solare vor tot creşte, sistemul de comunicaţii planetar se va strica. Asta înseamnă că nu vom putea vorbi la telefon, nu vom putea scoate bani de la bancomat şi nu vom putea zbura nicăieri în lume. Altfel spus, viaţa de zi cu zi ne va fi blocată.
Specialiştii de la NASA spun că în 2013, Soarele se apropie de un maxim al ciclului său de 11 ani. Atunci este aşteptat vârful furtunii geomagnetice.
Cea mai puternică activitate solară a avut loc acum mai bine de un secol şi jumătate, în 1859, cînd, toate sistemele de comunicaţii au fost date peste cap. Dar atunci, omenirea avea doar... telegraful.