În utlimii 50 de ani, părțile sărate ale oceanelor au devenit mai sărate, în timp porțiunile dulci s-au îndulcit, iar schimbările sunt peste ceea ce pot explica oamenii de știință, informează
LiveScience.
Mai multe echipe de cercetători au pornit spre o regiune cu salinitate ridicată din nordul Oceanului Atlantic, în speranța că vor găsi acolo răspunsurile pentru această schimbare dramatică în conținutul de sare al oceanului.
Mulți oceanografi consideră că principala cauză pentru aceste schimbări este chiar clima și modificările climatice. „Clima este în continuă schimbare și o parte din această schimbare face parte din variația naturală. Trendul din ultimii 50 de ani, însă, credem că se datorează în principal încălzirii globale”, a declarat Ray Schmitt, liderul Institutului Oceanografic Woods Hole.
Importanța salinității oceanelor este dată de faptul că acestea sunt inima ciclului apei în natură. Conform NASA, 78 % din totalul precipitaților globale se petrec deasupra oceanelor, în timp o proprție de 86 % din totalul evaporării provine din oceane.
Deasupra oceanelor, mai multă evaporare decât precipitații înseamnă apă mai sărată, iar apa mai dulce apare unde sunt mai multe precipitații. Salinitatea oceanlor oferă indicii despre modul în care apa circlulă în natură, iar încălzirea globală are caracterul de a intensifica schimbările acesteia, însă simulările pe calculator au arătat că actualul grad de schimbare depășește orice previziuni ale oamenilor de știință.
Pe lângă creșterea nivelului de evaporare, oamenii de știință investighează și schimbarea vântului, care, de asemenea influențează salinitatea.
Cercetătorii consideră că încălzirea globală este principala cauză pentru schimbările din oceane, dar salinitatea are propriul efect asupra climei. Cantitatea de sare din oceane influențează circulația apei pe Pământ, temperatura oceanelor și, în cele din urmă, clima.