Specialiştii de la NASA doresc "să captureze" un asteroid de aproximativ 500 de tone, să îi devieze traiectoria şi să îl transforme într-o "staţie spaţială" pe orbita Lunii. Aceasta ar putea fi utilizată de viitoarele misiuni spaţiale către planeta Marte, informează
dailymail.co.uk. Proiectul este unul ambiţios, fiind cercetat îndeaproape de Departamentul pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Casa Albă, deoarece bugetul prevăzut este de 2,6 miliarde de dolari.
Oficialii americani lucrează în această perioadă la alcătuirea programului spaţial american pentru următorul deceniu.
În cazul în care va fi aprobată, misiunea inedită va reprezenta prima tentativă din istorie de a schimba traiectoria unui corp ceresc.
Potrivit unui raport de fezabilitate întocmit de NASA şi de Institutul pentru Tehnologie din California (California Institute of Technology/ Caltech), savanţii americani au explicat modul în care intenţionează "să captureze" asteroidul.
O capsulă specială va fi ataşată de o rachetă Atlas V, care va fi lansată spre asteroid, când acesta va trece printre Terra şi Lună. Când aceasta va ajunge în apropierea asteroidului, va lansa o prelată cu un diametru de 15,2 metri care se va înfăşura în jurul acestuia.
Cu ajutorul capsulei şi al sistemului de propulsie al acesteia, care va dispune de o cantitate de carburant de aproximativ 300 de litri, specialiştii de la NASA intenţionează să devieze asteroidul de la traiectoria sa şi să îl direcţioneze spre un punct gravitaţional neutru, situat între Terra şi Lună.
Astfel, viitorii astronauţi vor avea astfel la dispoziţie o bază de staţionare pentru viitoarele misiuni spaţiale.
NASA nu a făcut încă nici un comentariu despre acest proiect spaţial, susţinând că se află încă în negocieri cu Casa Albă. Cu toate acestea, presa americană susţine că noua tehnologie ar putea fi disponibilă peste cel mult 10-12 ani.