Antena 3 CNN Life Știinţă Priveşte cerul! Meteoriţii cad în fiecare an pe Terra, dar cel din Rusia este o raritate. Care sunt temerile şi răspunsurile specialiştilor

Priveşte cerul! Meteoriţii cad în fiecare an pe Terra, dar cel din Rusia este o raritate. Care sunt temerile şi răspunsurile specialiştilor

2 minute de citit Publicat la 14:29 15 Feb 2013 Modificat la 14:29 15 Feb 2013
Priveşte cerul! Meteoriţii cad în fiecare an pe Terra, dar cel din Rusia este o raritate. Care sunt temerile şi răspunsurile specialiştilor
Un meteor a explodat pe cerul Rusiei, vineri dimineaţă, iar fragmente din acesta au căzut în regiunea munţilor Ural.
Unda de şoc a provocat daune materiale imoprtante,  sute de persoane fiind rănite de cioburile ferestrelor făcute ţăndări.
Cu siguranţă, aceasta este ştirea zilei, care a invadat canalele media din toată lumea.

Iată ce este esenţial să ştim, conform opiniei prezentată de specialiştii din astronomie.


Care este diferenţa dintre un meteor şi un meteorit ?

Meteorii sunt bucăţi din roci spaţiale, care deseori provin din comete mari sau asteroizi şi care pătrund în atmosfera Pământului. Multe dintre aceste rămăşiţe ard în momentul contactului cu atmosfera terestră, dar cele care "supravieţuiesc" şi lovesc Pământul se numesc meteoriţi.
La impactul cu solul, meteoriţii ating viteze fantastice, de peste 30.000 de km/h, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ASE).

Cât de dese sunt căderile de meteoriţi ?

Experţii susţin că Terra este lovită mereu de mici meteoriţi. Acest lucru se întâmplă de vreo 10 ori pe an.
Un impact mare, aşa cum a fost cel de azi, din Rusia, se întâmplă foarte rar, cel mai probabil odată la 6-7 ani, este de părere Addi Bischoff, un om de ştiinţă al Universităţii Muenster, din Germania.
Coincidenţă sau nu, cele mai multe astfel de evenimente au loc în zone slab populate şi nu se înregistrează victime umane.

Există vreo legătură cu asteroidul care va trece FOARTE aproape de Pământ ?

"NU! Este doar o coincidenţă cosmică", precizează purtătorul de cuvânt al ASE, Bernhard Von Weyhe, care spune că asteroidul 2012DA14 nu are nici o legătură cu meteoritul care a lovit Rusia.
2012DA14 este cel mai mare asteroid, care va trece la 27.000 de km distanţă de Terra, la ora 21.24, ora României.

Când a fost un impact asemănător cu cel de azi ?

În 2008, astronomii au reperat un meteor, care se îndrepta ameninţător spre Terra. Acesta a fost identificat cu dor 20 de ore înainte ca acesta să intre în atmosferă, dar a epxlodat la contactul cu atmosfera terestră, undeva deasupra Africii.
Cel mai cunoscut eveniment similar a avut loc în 1908, în regiunea Tunguska.

Ce învaţă oamenii de ştiinţă după evenimentul de azi ?

Bischoff crede că oamenii de ştiinţă şi vânătorii de comori sunt deja la locul impactului. Unele bucăţi de meteorit pot fi valoroase, şi se pot vinde cu 500 de euro/gram, în funcţie de compoziţia exactă.
Cercetătorii vor studia fragmentele meteoritului, având în vedere că aceste pietre au rămas nemodificate timp de miliarde de ani, spre deosebire de rocile terestre, care au fost afectate de eroziune sau erupţii vulcanice.

Ce s-ar putea întâmpla dacă un meteorit ar lovi un oraş mare ?

Specialiştii speră să nu afle niciodată acest lucru, dar se pregătesc pentru un altfel de scenariu sumbru. Von Weyhe, reprezentantul ASE, spune că experţi astronomi din Europa, SUA şi Rusia discută deja despre detectarea rapidă a unor astfel de ameninţări.

"Este o provocare globală şi trebuie să găsim o soluţie împreună. Un lucru este cert: metoda lui Bruce Willis, din Armageddon, nu este posibilă"

×
Etichete: asteroid
x close