O specie de ploşniţă de apă care scoate sunete frecându-şi penisul de abdomen este cea mai zgomotoasă formă de viaţă de pe Pământ în raport cu dimensiunea corpului său, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi şi scoţieni, informează
bbc.co.uk.
Realizatorii studiului, biologi şi experţi în inginerie, au înregistrat "cântecul" produs de această insectă cu ajutorul unor microfoane subacvatice şi au remarcat că acesta poate atinge un volum de până la 99,2 decibeli. Acesta ar corespunde sunetelor auzite de un spectator aşezat în primul rând la un concert susţinut de o orchestră simfonică mare.
În medie, sunetele produse de această insectă ating 78,9 decibeli, comparabil cu cel al unui tren de marfă.
Insecta, din specia Micronecta scholtzi, scoate aceste sunete frecându-şi penisul de abdomen, proces numit "ţârâit" (frecarea a două părţi ale corpului pentru a produce sunete, în mod comun asociată cu greierii, cosaşii etc.). Specialiştii spun că acest cântec are rolul de a atrage partenerele sexuale.
Deşi 99% din sunetele produse de această insectă se pierd la transferul din apă în aer, ţârâitul poate fi auzit de om, potrivit lui James Windmill, de la University of Strathclyde, Glasgow, unul dintre autorii studiului publicat în PLoS One.
"Dacă faci raportul dintre volumul sonor şi dimensiunea corpului, Micronecta scholtzi sunt cele mai zgomotoase forme de viaţă de pe Terra", a adăugat Windmill.
Aceste insecte de apă dulce măsoară doar doi milimetri şi sunt întâlnite peste tot în Europa.
În general, majoritatea animalelor foarte zgomotoase de pe Terra sunt şi cele mai mari. Cântecul balenei albastre poate atinge 188 de decibeli, iar zgomotele elefanţilor ajunge la 117 decibeli.