Antena 3 CNN Life Știinţă Explozii solare ameninţă România. Când va fi baia de radiaţii periculoase

Explozii solare ameninţă România. Când va fi baia de radiaţii periculoase

Explozii solare ameninţă România. Când va fi baia de radiaţii periculoase
de M.Z.    |    25 Ian 2012   •   23:50

Se ascunde după nori, dar soarele are cea mai intensă activitate din ultimii 11 ani. Specialiştii avertizează că, în următoarele zile, mai precis 27-28 ianuarie, radiaţiile trimise spre pământ ar putea produce furtuni geomagnetice. În România, exploziile solare care le declanşează pot fi depistate, cu trei ore înainte de a se produce.

Soarele ne pregăteşte o baie de radiaţii periculoase, iar specialiştii se aşteaptă la explozii solare din ce în ce mai dese. Odată cu ele, creşte nivelul de radiaţii. 

Şi sistemele de comunicaţii de pe pământ ar putea fi oricând date peste cap. Aşa că specialiştii din întreaga lume se pregătesc pentru ce-i mai rău. În Canada, sistemele de înaltă tensiune au fost modificate pentru a rezista în faţa unei furtuni geomagnetice puternice, iar la nivel global există un sistem de alertă, din care şi România face parte.

Observatorul Astronomic poate detecta modificări în activitatea geomagnetică cu cel puţin câteva ore înainte. Ştim deja că Soarele ne pregăteşte surprize şi în următoarele zile.

Soarele a trimis şi marţi spre Pământ un val de radiaţii. Sistemele de comunicaţii şi cele GPS nu au fost afectate, însă mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Suedia, Norvegia, sau Finlanda au avut parte de spectacolul aurorelor boreale.



×
Subiecte în articol: România comunicatii GPS
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit îndrăgita actriță Ileana Stana Ionescu
x close