Antena 3 CNN Life Știinţă Europa se cutremură tot mai des şi tot mai puternic. Oamenii de ştiinţă sunt în alertă

Europa se cutremură tot mai des şi tot mai puternic. Oamenii de ştiinţă sunt în alertă

Europa se cutremură tot mai des şi tot mai puternic. Oamenii de ştiinţă sunt în alertă
21 Iun 2012   •   07:50

Cutremurele tot mai dese şi tot mai puternice din ultima perioadă îi pun pe oamenii de ştiinţă în gardă. Specialişti din Romania, Turcia, Bulgaria şi Moldova s-au întâlnit la Constanţa ca să pună la punct un sistem performant de avertizare în caz de cutremur. Unul care le va da un scurt răgaz autorităţilor şi oamenilor să se protezeje în cazul unui seism devastator.

În doar o lună, în zona Mării Negre, două cutremure de peste 6 grade pe Richter au zguduit Bulgaria şi Turcia. Două cutremere ale căror efecte devastatoare puteau fi reduse, dacă sistemul de avertizare în caz de seism major ar fi fost pus la punct. Doar că autorităţile au acţionat doar atunci când răul fusese deja făcut.

Deşi puţin probabil, un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter ar fi echivalentul unei catastrofe în România. Un sistem performat, conectat la reţeaua deja existentă în ţările vecine ar limita proporţiile dezastrului.

Un astfel de cutremur devastator loveşte odată la 60 de ani, ne liniştesc specialiştii. Ceea ce înseamnă că abia prin 2035, România va fi zguduită de un cutremur de peste 7 grade.


×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Plafonarea preţurilor la polițele RCA a fost prelungită de Guvern
x close