Tehnologia, care presupune şi eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, a fost prezentată la o conferinţă din Londra săptămâna aceasta.
Tehnologia denumită „Carburanţi din aer” implică amestecarea hidroxidului de sodiu cu dioxidul de carbon şi „electrolizarea” carbonatului de sodiu rezultat pentru obţinerea dioxidului de carbon pur. Hidrogenul este apoi produs prin electrolizarea vaporilor de apă obţinuţi cu ajutorul unui dezumidificator .
Compania Air Fuel Syndication foloseşte apoi dioxidul de carbon şi hidrogenul pentru a produce metanol care, la rândul lui, este procesat, în acest fel luând naştere combustibilul. Combustibilul produs poate fi utilizat în orice tip rezervor, au declarat reprezentanţii companiei.
Valoarea acestui proiect se ridică la 1,1 milioane de lire sterline. Proiectul, care a luat naştere în urmă cu doi ani, este finanţat de un grup de filantropi care nu au dorit să-şi facă identităţile cunoscute. Aceştia speră că tehnologia va reprezenta un mod avantajos de creare a energiei regenerabile.
Deocamdată însă, tehnologia nu a reuşit să capteze atenţia marilor companii petroliere. Oamenii de ştiinţă care lucrează la acest proiect speră ca, în următorii doi ani, să construiască o centrală în care să producă mai mult de o tonă de carburanţi în fiecare zi. Planul cercetătorilor petnru următorii 15 ani este construirea unei rafinării.
Oficialii Instituţiei de Inginerie Mecanică din Marea Britanie au recunoscut că tehnologia pare să fie „prea bună ca să fie adevărată”. Ei spun totuşi că aceste proiect are potenţialul de a schimba total lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Această tehnologie are potenţialul de a deveni o poveste de succes britanic, pentru că prezintă oportunităţi reale de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat cercetătorul Stephen Tetlow, citat de The Telegraph.