Încă de la finalul anilor 1990, oamenii de ştiinţă au evidenţiat existenţa unei familii de proteine - ASIC - implicate în senzaţia de durere, care sunt prezente în principal în membrana neuronilor. Rolul proteinelor ASIC şi mai ales substanţele care pot să blocheze acţiunea lor reprezintă pistele cercetătorilor care doresc să obţină noi tratamente împotriva durerii.
Sylvie Diochot şi Anne Baron, de la Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS/ Université de Nice-Sophia Antipolis), au studiat veninul şarpelui Mamba negru (Dendroaspis polylepis polylepis).
Veninul nu are o acţiune fulgerătoare asupra omului, dar este aproape întotdeauna mortal, în cazul în care muşcătura nu este tratată.
Oamenii de ştiinţă francezi au analizat acest venin şi au izolat două proteine care sunt capabile să suprime senzaţia de durere, inhibând anumite proteine din clasa ASIC.
"Aceste peptide, pe care le-am denumit "mambalgine", nu sunt toxice la şoareci, dar prezintă un puternic efect analgezic, care poate fi la fel de puternic ca cel produs de morfină", au explicat autorii studiului.
Acelaşi sutdiu arată că mambalginele produc mult mai puţine efecte secundare indezirabile în comparaţie cu opiaceele. Şoarecii testaţi nu au prezentat nici un semn de insuficienţă respiratorie, iar gradul de dependenţă a fost inferior celui generat de morfină.