Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care ar putea salva viaţa a mii de oameni. Nimeni nu credea că este posibil

Descoperirea care ar putea salva viaţa a mii de oameni. Nimeni nu credea că este posibil

1 minut de citit Publicat la 16:20 08 Iun 2012 Modificat la 16:20 08 Iun 2012
Descoperirea care ar putea salva viaţa a mii de oameni. Nimeni nu credea că este posibil
foto: daviddarling.info
Cercetătorii japonezi au obţinut un ficat funcţional pornind de la câteva celule suşă pluripotente umane (iPS), a anunţat, vineri, un cotidian nipon, potrivit căruia această reuşită medicală ar putea conduce la obţinerea de organe artificiale pentru pacienţii care aşteaptă un transplant, scrie Mediafax.
  
Coordonaţi de profesorul Hideki Taniguchi, oamenii de ştiinţă niponi de la Universitatea Yokohama, au implantat câteva celule iPS în creierul unui şoarece, pentru ca acestea să beneficieze de un aport sangvin abundent.
   
Programate în celule precursoare hepatice şi asociate cu alte tipuri de celule, ele au dat naştere unui ficat uman de 5 milimetri, capabil să genereze proteine şi să descompună medicamente, a precizat cotidianul Yomiuri Shimbun.

Descoperirea deschide drumul spre obţinerea unor organe artificiale, care ar putea să acopere penuria constantă de pe piaţa transplanturilor de organe.
   
Celulele suşă sunt adeseori recuperate din embrioni, însă această practică este considerată imorală. În schimb, celulele iPS sunt create în laborator, prin implantarea a patru tipuri de gene în celule epiteliale umane, pe care le reprogramează.
   
Celulele suşă pluripotente induse astfel generate revin aproape de stadiul embrionar (nediferenţiat) şi au capacitatea de a se dezvolta în orice fel de ţesut.
   
Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi din Japonia, au descoperit celulele suşă pluripotente în anul 2006.
  

×
Etichete: transplant soarece
x close