Topirea gheţarilor, o dovadă clară a încălzirii globale generată de emisiile de gaze cu efect de seră, a fost observată pe viu şi a devenit un subiect de căpătâi pentru alpinistul şi antreprenorul român. Printre munţii unde alpinistul a întâlnit nemijlocit încălzirea planetei se numără Mt. Kenya în Africa, Mt. Cook în Noua Zeelandă, McKinley în Alaska, Mont Blanc în Europa şi evident, Himalaya, unde calota glaciară s-a redus semnificativ în ultimii ani (scăderea micii calote glaciare de pe vârful Everest adaugă încă 2,13 m vârfului de 8848m). Chiar şi la La Polul Nord, în 2004, temperatura era de +5 grade Celsius.
"Tot ce se întâmplă din punct de vedere climateric eu cred că e ireversibil. În ultima sută de ani omenirea a luat-o razna, începând cu maşinile, terminând cu noxele şi chiar cu buna creştere a oamenilor. Noi decidem soarta Pământului, prin faptul că nu ne interesează decât ce e imediat pentru noi. Merg pe munte şi văd o grămadă de mizerii", a precizat Neacşu.
Deşi Neacşu consideră că pronosticurile nu sunt tocmai favorabile, iar schimbările climatice sunt ireversibile, alpinistul rămâne în continuare un luptător înfocat împotriva încălzirii globale. El ţine o serie semnificativă de conferinţe şi lecţii pentru elevi din toată ţara, în care predă “schimbări climatice observate la faţa locului”.