Noble, alături de mai mulţi reprezentanţi ai FIFA şi UEFA, a participat la o conferinţă de două zile privind meciurile aranjate, care s-a desfăşurat la Roma, într-o perioadă în care Italia se confruntă cu acest flagel.
După ce scandalul Calciopoli, care s-a soldat cu retrogradarea în Serie B a lui Juventus, penalizarea mai multor echipe şi suspendarea unor oficiali, a făcut înconjurul lumii în 2006, fotbalul italian a suferit o nouă lovtură de imagine în 2011, odată cu izbucnirea scandalului bariurilor ilegale Calcioscommesse.
Dezvăluirile au condus la mai multe arestări, suspendări, cea mai sonoră fiind cea a antrenorului de la Juventus, Antonio Conte, şi penalizări pentru echipele implicate. Finalul este încă departe, fiind de aşteptat ca alte pedepse să fie dictate în perioada următoare.
„În fotbal, pariurile ilegale sunt peste tot în lume, nicio ţară nu este imună din acest punct de vedere. Este o muncă grea, un drum care nu se încheie niciodată, dar sunt atâtea lucruri pe care le putem face şi vom continua să luptăm”, a spus Noble, citat de AP.
„De ce aranjatul meciurilor este atât de răspândit în lume? Cunoaştem cu toţii răspunsul. Pe scurt, este vorba despre bani. Pariurile ilegale, care conduc la meciuri aranjate, sunt o piaţă de sute de miliarde de euro anual”, a mai precizat reprezentantul Interpol.
Anul trecut, FIFA a investigat 20 de scandaluri legate de meciuri aranjate, forul mondial, la fel ca şi UEFA, creând o reţea de observatori care monitorizează cu atenţie meciurile de fotbal.
„Peste 99% dintre meciurile pe care le-am monitorizat sunt normale. 0,7% dintre ele, adică ceva mai mult de 100 anual, au arătat anumite iregularităţi legate de felul în care s-a pariat. Asta nu înseamnă neapărat că meciul a fost aranjat, ci reprezintă un indicator că s-ar putea ca meciul respectiv să nu se fi desfăşurat corect”, a explicat Gianni Infantino, secretarul general al UEFA.
„Cineva ar putea spune: «0,7% este nimic!». Pentru noi, chiar şi un meci, chiar şi 0,001% din 32.000 de meciuri este prea mult şi trebuie să lucrăm ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a adăugat Infantino.
Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, consideră că lupta împotriva pariurilor ilegale şi a meciurilor aranjate trebuie să înceapă de la cel mai mic nivel: „Trebuie să privim de la început, de la cele mai mici ligi, de când copiii încep să joace fotbal. Cea mai importantă parte a acestei lupte este educaţia”.