Cei 12 membri ai Comitetului Executiv sunt acuzaţi de „abuz in serviciu contra intereselor publice, abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor si abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi, savarsite in realizarea scopului urmarit”.
În plus, Sandu şi Dragomir sunt cercetaţi şi pentru încălcarea articolului 13 din Codul Penal, ce prevede următoarele: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani”.
Actul DNA, întocmit de procurorul Petru Nariţa, are 19 pagini, începe cu expunerea reclamaţiei făcute de Universitatea Craiova, care cere FRF şi LPF daune de 50 de milioane de euro, şi explică pe larg învinuirile aduse lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir şi celorlalţi membri au Comitetului Executiv.
DNA a prezentat toate erorile de procedură de care sunt acuzaţi oamenii federaţiei. Printre ele se numără faptul că excluderea Craiovei, care, conform Statutului votat în mai 2011, este executorie şi are efect imediat, chiar înainte de validarea hotărârii în Adunarea Generală, a fost decisă fără ca statutul invocat să fie în vigoare.
De asemenea, DNA, citată de Gazeta Sporturilor, consideră că dezafilierea grupării craiovene s-a făcut invocându-se încălcarea gravă a Statutului FRF, fără a se detalia şi motiva însă ce anume încălcări s-au comis şi în ce constă gravitatea acestora.
O altă eroare o reprezintă motivarea federaţiei că Universitatea ar fi acţionat FRF în instanţă, deşi clubul se judeca doar cu Victor Piţurcă, fostul său antrenor, care, între timp, a fost numit selecţioner.
„Prin încălcarea gravă, cu ştiinţă, a atribuţiilor şi însărcinărilor primite, reprezentanţii FRF şi LPF au produs clubului Universitatea Craiova un prejudiciu de peste un milion de euro, cu dobândirea de avantaje patrimoniale pentru sine sau pentru alţii. Invocarea unor presiuni exercitate de către forurile fotbalistice internaţionale este un simplu subterfugiu pentru atenuarea acţiunilor neconforme legii”, se mi arată în documentul DNA, care mai aminteşte că gruparea condusă de Adrian Mititelu nu a beneficiat de dreptul de a se apăra, cu stabilirea căilor de atac împotriva sancţiunilor primite.
Procurorii s-au referit şi la situaţia foştilor jucători ai Universităţii declaraţi liberi de contract şi care au ajuns la alte echipe: „Stingerea raporturilor juridice dintre U Craiova şi fotbalişti prin voinţa arbitrară a unui terţ străin de raporturile juridice dintre părţi reprezintă o gravă încălcare a drepturilor şi libertăţilor persoanei, o limitare a dreptului de a apela la justiţie şi a dreptului de apărare, acţiune făcută cu ştiinţă şi în mod deliberat”.
În încheiere, se menţionează decizia de a începe urmărirea penală împotriva lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Ioan Goga, Marius Stan, Marian Pălărie, Costică Cornel Şfaiter, Paul Costaş, Ioan Sorin Trebea, Liviu Constantin Bobar, Vasile Avram, Marin Rusen şi Ştefan Stana.