A fost un moment deosebit pentru micuţa ţară din Pacificul de Sud, care are doar 55.000 de locuitori, până atunci, naţionala acestui stat înregistrând doar înfrângeri, 30 consecutive în 17 ani, şi având un golaveraj de 2-129.
Protagoniştii acelei victorii istorice, care peste patru zile reuşeau şi un rezultat de egalitate împotriva Insulelor Cook, scor 1-1, vor fi subiectul unui film documentar realizat de Mike Brett, Steve Jamison şi Kristian Brodie.
Filmul se va numi "Next Goal Wins", iar regizorul Steve Jamison a explicat cum i-a venit ideea unei astfel de producţii.
„Mi se pare evident că fotbaliştii dintr-o echipă care nu a câştigat niciodată, dar continuă să joace, iubesc sportul mai mult decât oricine. Iar asta ne-a făcut să ne punem întrebări”, a spus Jamison pentru fifa.com.
Echipa care realizează documentarul a petrecut o perioadă în capitala Pago Pago, încercând să afle mai multe despre fotbalul unei ţări care rămâne cunoscută pentru faăptul că, în 2001, a pierdut în faţa Australiei cu scorul de 31-0.
Jamison şi colegii săi au descoperit că problemele fotbaliştilor din Samoa Americană nu sunt legate doar de limitele tactice şi fizice. În condiţiile în care rata şomajului este de 25%, muţi dintre tineri pleacă să se înroleze în armata SUA sau să lucreze în această ţară, iar cei care joacă în echipa naţională se pot întoarce rar acasă pentru a se antrena împreună.
„În copilărie, atunci când se anunţa că echipa care marchează următorul gol câştigă, toată lumea era motivată şi decisă să-l înscrie. Indiferent de rezultatul unui meci, aici, în Samoa Americană, următorul gol sau orice gol înseamnă o victorie”, consideră antrenorul Larry Mana’o.
Olandezul Thomas Rongen este cel care are meritul de a fi condus Samoa Americană spre prima sa victorie din istorie. Nu i-a fost însă deloc uşor şi a trebuit să se adapteze unor realităţi care nu au nimic în comun cu fotbalul mare.
„Credeam că voi munci din greu, cu antrenamente de două ori pe zi şi tot tacâmul, dar acest plan nu a funcţionat cu o asemenea echipă. Aşa că a trebuit să mă adaptez, să arunc toate cărţile şi să dezvolt un nou plan. Am beneficiat şi de ajutorul a patru jucători din Samoa Americană care se aflau în SUA şi şi-au arătat disponibilitatea de a mi se alătura”, şi-a amintit Rongen.
Una dintre deciziile contestate pe care le-a luat tehnicianul batav a fost rechemarea lui Nicky Salapu, portarul meciului de tristă amintire cu Australia: „A fost un pariu, pentru că nu ştiam dacă poate oferi mai mult decât în urmă cu zece ani. L-am chemat pentru a scăpa de demoni. Dacă el o putea face, la fel o putea face şi echipa”.
Din documentar nu putea lipsi Johnny “Jayieh” Saelua, care face parte din „bărbaţii fa'afafine”, cei care, în cultura polineziană, reprezintă practic al treilea sex. Saelua a fost crescut ca o femeie, însă se descurcă fără probleme printre bărbaţi, iar în 2011 a fost vedeta victoriei cu Tonga. „Este un simbol important şi un jucător care inspiră restul echipei”, spune Rongen.
„După ce vor urmări filmul, oamenii de pe insulă vor realiza că oportunităţile pentru copiii lor nu sunt legate doar de fotbalul american, ci şi de fotbalul european. Suntem probabil una dintre cele mai slabe echipe din lume, dar cu siguranţă avem aceeaşi pasiune ca şi jucătorii din Brazilia şi Spania”, afirmă Jaiyah Saelua.
Realizarea filmului, dar şi entuziasmul de după victoria din 2011, au dus la o creştere a interesului pentru fotbal în Samoa Americană. După primul succes, următoarea provocarea a oficialilor este păstrarea acestui trend.