Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Nebunia transferurilor s-a încheiat. S-au cheltuit sume fabuloase, s-au stabilit noi recorduri

Nebunia transferurilor s-a încheiat. S-au cheltuit sume fabuloase, s-au stabilit noi recorduri

Nebunia transferurilor s-a încheiat. S-au cheltuit sume fabuloase, s-au stabilit noi recorduri
de M.C.    |    03 Sep 2013   •   11:02

Perioada de transferuri recent încheiată poate intra în instoria fotbalului, cel puţin la capitolul legat de finanţe. În această vară au fost stabilite noi recorduri în materie de sume cheltuite pe fotbalişti, atât individual, cât şi în total.

Deşi nu există încă un raport oficial, organizaţiile care se ocupă cu monitorizarea aspectelor economice din fotbalul european estimează că perioada de mercato din această vară va atinge un nou record istoric, unicele detalii necunoscute fiind legate de sumele totale cheltuite pe transferuri. Cert este că, cel puţin în prima ligă engleză, s-au cheltuit mai mulţi bani ca oricând.

În English Premier League (EPL) nu există noţiunea de "fair-play financiar", regulă promovată intens de UEFA şi Michel Platini. O demonstrează şi transferurile din această vară, cluburile cheltuind aproape 750 de milioane de euro, potrivit BBC. Surprinzător, suma cea mai mare plătită de un club englez, 50 de milioane de euro pentru Mesut Ozil, nu vine de la Manchester City, ci de la Arsenal. Totuşi, englezii ştiu să şi vândă scump, nu doar să cumpere, o demonstrează transferul lui Gareth Bale la Real Madrid. Chiar şi aşa, în această vară a fost depăşit recordul stabilit în 2008, atunci când şeicii de la City au fost principalii jucători pe piaţa transferurilor.

În cele mai importante ligi din Europa, respectiv Anglia, Spania, Italia, Franţa şi Germania s-au cheltuit aproximativ 2,2 miliarde de euro pe transferuri. De asemenea, în Rusia, Turcia şi Portugalia s-au plătit sume importante pe jucători, astfel că bilanţul final al transferurilor din Europa depăşeşte cu uşurinţă 2,5 miliarde de euro, sumă care poate reprezenta un record în materie. 

Cluburile din Anglia sunt privilegiate în acest domeniu, deoarece nu se bazează pentru vânzarea de jucători pentru a avea un buget consistent. Pentru EPL se plătesc sume astronomice din drepturile de televizare, care valorează, anual, peste 3 miliarde de lire sterline

Cei mai scumpi jucători din această perioadă de transferuri:

1. Gareth Bale, de la Tottenham Hotspur la Real Madrid - 100 de milioane de euro (cel mai scump transfer din istorie)
2. Edinson Cavani, de la Napoli la PSG - 65 de milioade de euro
3. Radamel Falcao, de la Atletico Madrid la AS Monaco - 60 de milioane de euro
4. Neymar, de la Santos la Barcelona - 57 de milioane de euro
5. Mesut Ozil, de la Real Madrid la Arsenal - 50 de milioane de euro
6. James Rodriguez, de la FC Porto la AS Monaco - 45 de milioane de euro
7. Gonzalo Higuain, de la Real Madrid la Napoli - 42 de milioane de euro
8. Fernandinho, de la Şahtior Doneţk la Manchester City - 40 de milioane de euro
9. Mario Gotze, de la Borussia Dortmund la Bayern Munchen - 37 de milioane de euro
10. Marouane Fellaini, de la Everton la Manchester United - 32 de milioane de euro
 -. Marquinhos, de la AS Roma la PSG - 32 de milioane de euro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Avertizare meteo imediată Cod Roșu de ploi torențiale. Lista localităților afectate
x close