În acest moment, la campioana Ucrainei evoluează nouă fotbalişti din ţara care a cucerit cinci titluri mondiale: Fernandinho, Willian, Douglas Costa, Alan, Alex Teixeira, Bruno, Ilsinho, Luiz Adriano şi Dentinho.
Performanţele reuşite în ultima vreme de echipa ucraineană sunt cu atât mai remarcabile cu cât se ştie că nu este deloc uşor de lucrat cu fotbaliştii brazilieni. Într-un interviu acordat celor de la Gazzetta dello Sport, Lucescu a explicat cum reuşeşte să-i ţină în frâu: „Se zice că poţi lua unu, doi, dar după al treilea formează un grup şi trăiesc în cultura lor. Abilitatea stă în a-i respecta şi a-i face să se integreze”.
Tehnicianul român a reuşit să facă acest lucru, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Shakhtar a câştigat ultima ediţie a Cupei UEFA în 2009, înainte ca această competiţie să devină Europa League, este campioana Ucrainei în ultimii trei ani, fiind lider detaşat şi în acest sezon, şi este deja calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor, dintr-o grupă în care a avut de înfruntat pe Chelsea şi Juventus, campioana Europei şi campioana Italiei.
„Sunt două moduri să faci o echipă. Cu bani sau cu tineri. În ultimul caz, ai un grup pentru zece ani, e suficient să schimbi câţiva odată. Ăsta-i secretul: şeful are o filosofie şi găseşte un antrenor cu aceeaşi filosofie, pe care o transmite jucătorilor. Dacă toţi gândesc într-o direcţie, vin şi rezultatele”, este de părere Lucescu.
Cu siguranţă însă că începutul a fost unul dificil. Nu doar pentru că răbdarea este un concept tot mai rar în fotbalul actual, dar şi pentru că brazilienii erau nesiguri de cât de potrivit este să accepte să meargă în Ucraina.
„Sincer vorbind, când aveam 20 de ani şi am traversat Oceanul pentru a ajunge într-o ţară complet necunoscută, cu greu mi-am imaginat că voi rămâne mai mult de trei sezoane”, a recunoscut Fernandinho în discuţia cu jurnaliştii AFP.
În prezent, lucrurile sunt diferite, iar mijlocaşul brazilian vorbeşte inclusiv despre posibilitatea de a-şi încheia cariera în Ucraina: „Clubul a crescut rapid, am obţinut câteva performanţe importante, iar opinia mea despre Shakhtar şi perspectivele sale s-a schimbat. Astăzi am 27 de ani, iar contractul meu este valabil până în 2016. Nu ar fi o surpriză dacă voi decide să mă retrag de aici”.
Povestea de dragoste dintre fotbaliştii brazilieni şi Shakhtar a început acum zece ani, în 2002, atunci când necunoscutul Brandao ateriza la Donetsk. Însă abia după sosirea lui Lucescu în 2004, acesta a explodat cu adevărat, ceea ce i-a adus transferul în Franţa, la Marseille.
Totuşi, în opinia lui Lucescu, momentul decisiv în dezvoltarea „braziliană” a clubului s-a petrecut în 2005, atunci când Shakhtar l-a transferat pe Francelino Matuzalem.
„Achiziţionarea sa a fost un punct de cotitură pentru Shakhtar, pentru că de atunci am început să construim o nouă echipă în jurul acestui jucător, care a devenit imediat un adevărat lider”, a spus Lucescu pentru AFP.
Priceperea antrenorul român de a lucra cu tinerii a ajutat clubul să treacă uşor peste vânzările unor nume importante precum Matuzalem şi Elano în 2008, astfel de momente fiind pregătite din timp.
„Eu mă gândesc la viitor. Dacă pleacă unul, am deja în curte un înlocuitor, care un an sau doi s-a pregătit ca să fie gata să intre în echipă”, explică Lucescu în Gazzetta dello Sport.
Evident că rezultatele echipei şi, în special, evoluţiile brazilienilor nu au lăsat indiferente marile cluburi de pe continent. Nu mai este niciun secret că Fernandinho este urmărit de Inter, Willian a fost cerut insistent de Chelsea s.a.m.d. Însă Shakhtar reprezintă deja un brand important şi stă foarte bine din punct de vedere financiar, astfel că Lucescu îşi permite să nu renunţe la vedetele sale la prima ofertă venită.
„Willian a fost foarte dezamăgit că tratativele privind trecerea sa la Chelsea nu s-au concretizat, dar a continuat să se comporte ca un adevărat profesionist. A reuşit să treacă peste asta, iar acum se exprimă la adevărata sa valoare”, spune tehnicianul de 67 de ani.
În aceste condiţii, patronul echipei, Rinat Akhmetov, are toate motivele să fie mulţumit: „Cu toţii sunt foarte talentaţi, muncitori şi potriviţi pentru stilul nostru de joc. De asemenea, au o mare dorinţă de a progresa în continuare. Iar asta înseamnă că ne aflăm pe drumul cel bun”.