Antena 3 CNN Actualitate "Vreau să merg să învăţ, dar şcoala stă să cadă pe noi". Realitatea sistemului educaţional, printre ruinele şcolilor. Situaţia pe judeţe

"Vreau să merg să învăţ, dar şcoala stă să cadă pe noi". Realitatea sistemului educaţional, printre ruinele şcolilor. Situaţia pe judeţe

O.P.
3 minute de citit Publicat la 13:17 31 Aug 2012 Modificat la 13:17 31 Aug 2012
"Vreau să merg să învăţ, dar şcoala stă să cadă pe noi". Realitatea sistemului educaţional, printre ruinele şcolilor. Situaţia pe judeţe
În România anului 2012, mii de copii vor începe şcoala în clădiri vechi de zeci de ani, unele cu tavanul sprijinit în bârne, fără apă, încălzite la sobă şi cu latrine în fundul curţii. Sunt şi copii care merg la şcoală într-un dispensar sau într-un canton silvic de la marginea pădurii.

În România funcţionează, în prezent, peste 21.200 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Dintre acestea, aproximativ 85 la sută au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar restul nu vor avea prea curând, cel puţin nu în 2012, întrucât fie se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie imobilele sunt în proces de retrocedare, spun oficiali din Ministerului Educaţiei.

Situaţia şcolilor pe judeţe:

ALBA
Peste un sfert dintre şcolile din judeţul Alba, majoritatea aflate în mediul rural, în zone montane, nu vor primi în acest an autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare impuse, în special cele privind alimentarea cu apă şi amenajarea grupurilor sanitare. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, Dorin Sandea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din cele 541 de unităţi de învăţământ din judeţ, 344 au primit până acum autorizaţiile sanitare de funcţionare, reprezentând 63,59 la sută, iar alte 57 sunt în curs de autorizare.

ARAD
Un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Arad nu aveau autorizaţii sanitare de funcţionare la începutul lunii august, adică 35 din 151. Cele mai multe deficienţe care au împiedicat eliberarea autorizaţiei sunt întâlnite la şcoli generale şi grădiniţe din mediul rural şi se referă la lipsa apei potabile sau la grupuri sanitare insuficiente sau necorespunzătoare.

BIHOR
În Bihor, autorităţile susţin că numărul unităţilor de învăţământ care nu vor primi autorizaţie sanitară va fi mult mai mic faţă de anul trecut, mai ales că şi în şcolile şi grădiniţele din mediul rural - unde erau cele mai multe probleme legate de alimentarea cu apă potabilă sau de toalete - s-au făcut investiţii pentru a se remedia aceste lucruri. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au declarat că, până la începutul acestei săptămâni, doar două treimi dintre unităţile şcolare din judeţ - grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii - au primit aviz sanitar de funcţionare, aceştia susţinând însă că şcolile care nu vor avea autorizaţie sanitară vor fi mult mai puţine decât în anul precedent. Astfel, 145 din cele 223 de unităţi de învăţământ au fost avizate sanitar până luni, ceea ce reprezintă aproximativ 65 la sută din total.

BISTRIŢA-NĂSĂUD
Un număr de 170 de şcoli din Bistriţa-Năsăud riscă să înceapă anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, aşa cum s-a întâmplat şi în 2011, întrucât nu au existat fonduri pentru racordarea lor la apă şi canalizare, principalele cauze pentru care nu au primit până acum autorizaţii de la Direcţia de Sănătate Publică.

BOTOŞANI
În judeţul Botoşani, 34 de unităţi şcolare din cele 487 verificate de Inspectoratul Şcolar Judeţean nu au autorizaţie de funcţionare şi nici nu vor fi autorizate întrucât nu beneficiază de apă potabilă, iar toaletele sunt în curte.

BUZĂU
Peste un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Buzău nu au primit până în acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare, majoritatea şcolilor şi grădiniţelor fără aviz fiind din mediul rural. Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, din totalul de 758 de unităţi de învăţământ existente în judeţ, sunt autorizate sanitar 531 de unităţi, ceea ce înseamnă 71 la sută. În mediul urban au autorizaţie sanitară 91 la sută dintre unităţile de învăţământ, în timp ce în mediul rural deţin acest acest aviz doar 63 la sută dintre şcoli şi grădiniţe.

Citeşte despre situaţia unităţilor de învăţământ de la tine din oraş, pe www.mediafax.ro

×
x close