Vezi AICI SITUAŢIA DRUMURILOR DIN ŢARĂ
UPDATE 14.30 - Ninge puternic şi pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Vizibilitatea a scăzut sub 10 metri din cauza viscolului
Meteorologii avertizează că urmează câteva zile geroase, cu temperaturi extrem de scăzute. Valul de ninsori care este aşteptat în orele următoare vine dinspre Bulgaria, afectată deja de acest ciclon.
UPDATE: 11:28 Potrivit Prefecturii Vaslui, traficul rutier este în continuare blocat pe cinci drumuri judeţene, respectiv DJ247 Codăeşti - Dăneşti, DJ 245A Lipovăţ - Bogdana, DJ248 Arsura - Ghermăneşti, DJ248B Negreşti - limită judeţul Iaşi şi DJ244K Olteneşti - Vineţeşti - Zgura, iar pe cele deszăpezite se circulă cu dificultate.
De asemenea, 11 localităţi sunt fără energie electrică, unele dintre ele, precum Lacu Babei, Teişoru, Doagele şi Vinderei, fiind în această situaţie de mai bine de 72 de ore.
UPDATE: 10:09 Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a anunţat, miercuri dimineaţă, că situaţia din judeţul Botoşani rămâne gravă, iar la această oră sunt blocate nouă drumuri judeţene, în timp ce 72 de şcoli sunt închise, 20 de localităţi din judeţ fiind afectate de viscol şi ninsori.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a participat, miercuri dimineaţă, la Prefectura Botoşani, la Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, alături de şeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, şeful Poliţiei Române, chestorul şef de poliţie Petre Tobă, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul de brigadă Ioan Baş şi autorităţile judeţene şi locale.
Duşa a anunţat că miercuri dimineaţă a fost deblocat drumul între localităţile Păltiniş şi Horodiştea, unde oamenii erau izolaţi de la sfărşitul săptămânii trecute, iar acolo vor fi transportate produse de la rezerva de stat - 1.000 de pâini şi o tonă de alimente constând în ulei, făină, zahăr şi orez. Ajutoarele, provenite de la cantina municipiului Botoşani, vor fi trimise la persoanele aflate în dificultate, fiind transportate de 30 de jandarmi.
În judeţ au ajuns deja de la rezerva de stat 20 de tone de motorină şi alimente pentru localitatea Horodiştea, iar acestea sunt împărţite primarilor.
Ministrul a spus că situaţia din judeţul Botoşani este gravă, astfel că va rămâne acolo o perioadă mai lungă, iar în cursul acestei zile va merge cu un elicopter să survoleze zona de nord-est din judeţ, unde este cea mai critică situaţie.
Meteorologii ar putea emite astăzi codul portocaliu de ninsori din cauza unui ciclon care se află acum deasupra Bulgariei. Cele mai afectate judeţe vor fi Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi. Vestea bună este că în Moldova nu va mai ninge în următoarele ore. Pentru a evita apariţia unor probleme, Guvernul a convocat de urgenţă comandamentul de iarna.
Mii de oameni sunt înzăpeziţi in judeţul Botoşani, trei drumuri naţionale sunt închise iar 27 de localităţi sunt izolate. De patru zile, nici măcar utilajele de deszăpezire nu pot ajunge la ei din cauza stratului de zăpadă care depăşeşte înălţimea unui om.
Dacă aveţi cunoştinţe care sunt afectate de ninsori, trimiteţi mesajele voastre pe [email protected] şi noi le vom face publice
Blocaţi de ore întregi în nămeţi, şoferii s-au revoltat împotriva unui reprezentant al Companiei de Drumuri. Situaţia este atât de gravă încât ministrul de interne Mircea Duşa a plecat la Botoşani pentru a se ocupe personal de probleme din zonă.
Drumul naţional care face legatura dintre comunele Răchiţi şi Saveni este inchis de patru zile. Un reprezentant al drumurilor naţionale şi-a abandonat maşina şi s-a întors pe jos în oraşul Botoşani, după ce a fost înconjurat de şoferii blocaţi în comuna Răchiţi.
Oamenii au cerut ajutorul primarului din Botoşani şi prefectului judeţului. Până drumul va fi deblocat, cei rămaşi captivi în masini vor primi câte o masa calda de la Cantina de Ajutor Social şi vor fi cazaţi la Liceul Elie Radu.
Peste 20 de oameni sunt blocaţi de 4 zile şi în comuna Hudeşti. Drumul care leagă localitatea de comuna Darabani este acoperit cu un strat de zăpadă de peste 2 metri înălţime. Oamenii au fost primiţi în clădirea Primăriei şi au dormit pe jos, prin birouri. Li s-a dat ceai clad şi mâncare.
Utilajele de dezăpezire nu au facut faţă şi s-au oprit pe marginea drumului.