Magistraţii Curţii de Apel Iaşi i-au condamnat la câte 5 ani de închisoare pentru trafic de minori şi de persoane pe Gheorghe Gh. Niţă şi Gheorghe I. Niţă, ambii din judeţul Bacău, care, împreună cu Cătălin Panainte, condamnat în acelaşi dosar la 4 ani de închisoare, au exploatat prin muncă, 141 de persoane, din care 17 copii, unii şi de 12 ani.
În fapt, instanţa ieşeană a respins apelurile formulate atât de cei condamnaţi, cât şi de către procurorii de investigaţii criminale la sentinţa dată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Vaslui, hotărârea fiind definitivă.
De asemenea, Curtea de Apel Iaşi a respins apelul formulat de cei trei băcăuani împotriva deciziei de a plăti daune morale şi materiale către persoanele exploatate prin muncă. În aceste condiţii, Gheorghe Gh. Niţă, Gheorghe I. Niţă şi Cătălin Panainte vor trebuie să plătească daune morale şi materiale cuprinse între 300 şi 3.900 lei de fiecare persoană, suma totală ce trebuie achitată către cele 125 de persoane care s-au constituit parte civilă în dosar ridicându-se la 389.000 lei.
Arestaţi preventiv la sfârşitul lui 2012, cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 34 şi 54 de ani, au fost trimişi în judecată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în februarie 2013 pentru constituirea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, cei trei băcăuani au exploatat prin muncă, în perioada august - septembrie 2012, un număr de 141 de persoane, din mai multe judeţe ale ţării, cei mai mulţi din sate din Vaslui şi Bacău.
Printre cei care erau obligaţi să muncească în condiţii inumane şi câte 17 ore pe zi la scos cartofi, însă fără a fi remuneraţi, au fost şi 17 minori, unii având chiar şi 12 ani. În plus, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT, victimele au fost în mod repetat supuse unor violenţe fizice şi psihice şi cazate în condiţii improprii, fără a li se asigura hrana şi igiena corespunzătoare.
Cercetările în acest caz au fost declanşate în octombrie 2012, în urma sesizărilor făcute de 25 de persoane din localitatea vasluiană Slobozia, care au reclamat la Poliţie că au fost exploataţi prin muncă şi umiliţi de către proprietarul unei ferme din judeţul Covasna.
Potrivit plângerii depuse la Poliţie, cei 25 de vasluieni au fost trataţi ca nişte sclavi şi obligaţi să muncească, sub ameninţarea bătăii, pe un ogor din localitatea covăsneană Zăbala, la scos cartofi. În aceeaşi sesizare, oamenii au afirmat că, timp de 17 zile, cât au fost ţinuţi cu forţa în acea fermă agricolă, au fost înfometaţi şi cu program de lucru de dimineaţă până seara, sub arşiţa soarelui, fără nicio pauză de odihnă.
Mai mult, se arată în plângere, cei 25 de vasluieni erau obligaţi să muncească doar în genunchi şi cu mâinile goale, iar noaptea erau culcaţi în subsolul unui grajd, pe nişte saci cu paie. După mai bine de două săptămâni în care au fost supuşi la acest tratament, vasluienii au fost duşi cu o maşină de transport cartofi până în Gara Oneşti, iar apoi abandonaţi, fără ca vreunul dintre ei să primească banii promişi iniţial pentru munca prestată.